POREZ ISTI, IAKO JE KVADRAT SKUPLJI: Grad pripremio odluku o "stopiranju" rasta nameta na imovinu u 2022.

M. S.

27. 11. 2021. u 08:51

UPRKOS drastičnom povećanju prosečnih cena nekretnina u prestonici u tekućoj godini, u Beogradu neće biti poskupljenja poreza na imovinu.

ПОРЕЗ ИСТИ, ИАКО ЈЕ КВАДРАТ СКУПЉИ: Град припремио одлуку о стопирању раста намета на имовину у 2022.

Foto Tanjug

Bar tako uveravaju gradski čelnici, čiju će najavu potvrditi odluka odbornika na sednici Skupštine grada u ponedeljak, kojom će zaustaviti rast poreza.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, bez obzira na povećanje prosečnih cena po kvadratu pojedinih vrsta nepokretnosti po zonama, porez na imovinu fizičkih lica za 2022. godinu neće biti veći od poreza za 2021. godinu.

- Grad neće povećati porez na imovinu za 2022. godinu, što će biti propisano posebnom odlukom - rekao je Vesić za "Novosti".

- Niko neće plaćati veći porez ni za jedan jedini dinar nego što je plaćao ove godine. Čak će u nekim delovima grada porez biti i manji, tamo gde je i cena kvadrata niža.

Kvadratni metar nekretnine u prvoj zoni 2020. prodavao se za oko 200.000 dinara, Foto N. Skenderija

Da podsetimo, prosečna cena kvadrata u ekstrazoni 2020. godine kada je cena bila viša oko 50 evra u odnosu na 2019. iznosio je 219.402 dinara, odnosno oko 1.875 evra. Sada je kvadrat u ovoj zoni mnogo skuplji. A kvadratni metar nekretnine u prvoj zoni u prošloj godini prodavao se za oko 200.000 dinara, dok se u 2021. beleži rast cena.

Na dnevnom redu sednice, osim poreza na imovinu, naći će se i odluka o imenovanju desetak prestoničkih ulica. Svoje parče dobiće Knez Pavle Karđorđević, princeza Olivera, Vladeta Jerotić.

Glasaće se i o izmenama odluke o oglašavanju, postavljanju sistema javnih bicikala, kao i odluke o javnom linijskom prevozu putnika.

Miocenski sprud "Tašmajdan" biće proglašen spomenikom prirode.

STIGLO 706 PREDLOGA GRAĐANA

NACRT odluke o budžetu trenutno je na javnoj raspravi i sugrađani će moći da šalju predloge do 8. decembra. Za prva dva dana stiglo je 706 predloga građana. Očekuje se da će novi budžet biti usvojen između 15. i 20. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije