KOPITARU SPOMENIK DO KRAJA MESECA: Posle dve i po godine radova i odlaganja plato na uglu Palmotićeve i DŽordža Vašingtona pri kraju

S. B. M.

13. 11. 2021. u 08:51

DA će obnova platoa na uglu Palmotićeve i Ulice Džordža Vašingtona trajati dve i po godine malo ko bi poverovao.

КОПИТАРУ СПОМЕНИК  ДО КРАЈА МЕСЕЦА: После две и по године радова и одлагања плато на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона при крају

Foto B. Borisavljević

Od jeseni do proleća, od proleća do leta, od leta do jeseni i tako ukrug stizala su obećanja o završetku platoa. Prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, plato bi trebalo da bude gotov do kraja meseca, kada bi napokon trebalo da se postavi spomenik Jerneju Kopitaru, slovenačkom lingvisti.

Postolje koje je bilo postavljeno za spomenik, nedavno je porušeno. Spomenik će, izgleda, po želji projektanta biti postavljen u ravni sa platoom.

- Deo oko postamenta nije bio dobro izveden, pa sada to ponovo mora da se uradi. Čim se to završi, sledi postavljanje spomenika. Očekujem da to bude do kraja meseca ili u prvim nedeljama decembra. Tačan datum još nismo odredili. Spomenik je stigao i trenutno se nalazi u depou u Carinskom skladištu. Čekamo i da se procedura oko carinjenja završi. Postavljanju spomenika prisustvovaće zasigurno i delegacija iz Slovenije - navodi Stojčić.

Podsećamo, spomenik Kopitaru podiže se na osnovu međunarodnog reciprociteta, budući da je u Ljubljani postavljen spomenik reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću.

Na pitanje šta je sa urbanim mobilijarom, odgovara:

- Klupe, đubrijere i ostalo predmet su druge javne nabavke koju radi Sekretarijat za investicije. Sve to će biti postavljeno na proleće.

Kada je reč o fontani, koja je trebalo da se napravi ispred vrtića, a za koju je iskopana i rupa a onda zatrpana i kocke posložene preko toga, Stojčić kaže da se neće raditi u ovoj fazi.

Sva je prilika da se nikada neće ni uraditi. Ili će zbog "zaboravljene fontane" nanovo biti raskopavanja. Podsećamo, njena izgradnja je trebalo da ide preko "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", u sklopu javne nabavke za gradnju pet takvih vodoskoka.

Radovi na platou počeli su juna 2019, rokovi su pomerani, a radnika nije bilo na ovoj lokaciji i po tri, četiri meseca. U tom periodu, završen je ceo potez od Ruzveltove do Kalemegdana, ali ovaj deo nikako da se privede kraju.

KOČNICA BILE IZMENE PROJEKTA

IZMENA projekta najviše je napravila problem izvođaču radova, kao i to što Toplovod nije na vreme uradio svoj deo posla, baš na tom delu. Idejno rešenje platoa koje je uradio slovenački arhitekta Roko Žnidaršič, u maju 2020. bilo je na ponovnoj izradi, i moralo je do tančina da se sa njim usaglasi. Bez njegove dozvole nije moglo da se nastavi sa radovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba