SURČINSKI SENIORI OD DANAS IMAJU POMOĆ U KUĆI: Usluga gerontodomaćica proširena na još jednu opštinu

Марија Стевановић
Marija Stevanović

02. 11. 2021. u 13:35

SURČINSKI seniori oddanas imaju na raspolaganju pomoć u kući po subvencionisanoj ceni od 26 dinara po satu.

СУРЧИНСКИ СЕНИОРИ ОД ДАНАС ИМАЈУ ПОМОЋ У КУЋИ: Услуга геронтодомаћица проширена на још једну општину

Fozo: V. N.

Najstariji sugrađani kojima je neophodno da ih posećuju gerontodomaćice, moći će da podnesu zahtev Centru za socijalni rad. Inače, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, podneo je inicijativu da se prosečna plata zaposlenima na poslovima pomoći u kući koja trenutno iznosi 35.000 dinara, poveća za oko 30 odsto.

Prestonički sugrađani stariji od 65 godina, penzioerske dane olakšava ukupno 670 gerontodomaćica. Ideja je da ih do kraja godine dobiju u Barajevo i Grocka.

- Jasno je da nam treba još gerontodomaćica, ali je činjenica da ih nikada nismo imali više - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - U Beogradu ima oko 350.000 ljudi starijih od 65 godina. S obzirom na to da imaju niske plate, uputio sam zahtev Ministarstvu za lokalnu samoupravu i Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja za povećanje plata zaposlenih kao pomoći u kući za 30 odsto.

Kako je istakla sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stansisavljević, oko 60 korisnika je trenutno u Surčinu zainteresovano za ovu uslugu.

- Oni će biti kontaktirani kako bi znali da im je omogućeno podnošenje zahteva - rekla je Stanisavljević. - Ovo je jedna od najvažnijih u sistemu socijalne zaštite, jer omogućava starijim sugrađanima da dobiju pomoć u svojim domovima. Cena usluge se nije menjala od 2013. godine, te po satu iznosi 26 dinara. To je najpovoljnija usluga koja postoji u Srbiji. Takođe je važno da gerontodomaćice budu adekvatno plaćene za svoj rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna