ŠKOLOVANJE ZA ŽELEZNICU: Otvorena izložba u Muzeju železnice

B.B.

01. 11. 2021. u 15:40

U MUZEJU železnice je otvorena izložba -"Železničko školstvo kroz vreme", koju su "Železnice Srbije" pripremile za ovogodišnju manifestaciju "Dani evropske baštine".

ШКОЛОВАЊЕ ЗА ЖЕЛЕЗНИЦУ: Отворена изложба у Музеју железнице

Muzej železnica Srbije

Na postavci su prikazane fotografije, predmeti i arhivska građa iz fonda Železničkog muzeja, koji predstavljaju istoriju školovanja srpskih železničara. Prva železnička škola u Srbiji "Knjaževska srpska železnička i trgovačka škola" otvorena je u Beogradu pre 140 godina, 1881. godine. Ipak, kako istorijski podaci govore, školovanje srpskih železničara seže još dublje u prošlost, u davnu 1871. godinu kada su petorici učenika Tehničkog odeljenja Velike škole dodeljene stipendije za školovanje u inostranstvu - za studije inženjerstva za železnice.

Danas, obrazovanje železničara ide u korak sa najnovijim saznanjima u oblasti tehnike, a od naredne godine planirano je uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno učenje kroz rad. Izložba je otvorena do 30. novembra, a radno vreme muzeja u Nemanjinoj ulici je od 8 do 16 časova. Ulaz je slobodan, uz obavezno poštovanje svih epidemioloških mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024