ŠTITE STARO JEZGRO: Protesti Društva za ulepšavanje Vračara; investitori već merkaju prostor oko novoizgrađenog Trga Milene i Gage

S. V.

24. 10. 2021. u 06:47

INSISTIRAMO da nadležni uvedu pravila koja će definisati spratnost, gabarite i stilske karakteristike u skladu sa postojećim zgradama na Vračaru. Naš cilj nije da zabranjujemo gradnju, naprotiv, mi mislimo da na Vračaru ima mesta za nove objekte, ali moraju da se uklope u postojeću ambijentalnu celinu.

ШТИТЕ СТАРО ЈЕЗГРО: Протести  Друштва за улепшавање Врачара; инвеститори већ меркају простор око новоизграђеног Трга Милене и Гаге

Na meti investitora međuratne zgrade / Foto D. Milovanović

Ovo sa Trga Milene i Gage poručuju članovi Društva za ulepšavanje Vračara, koji su se u subotu okupili na ovom novoizgrađenom skveru koji spaja Mileševsku i Cara Nikolaja. Članovi društva, ali i mnogobrojni Vračarci negoduju zbog mogućnosti da se sruše tri zgrade iz međuratnog perioda, koje se nalaze tik uz novi plato u Mileševskoj 59, 61 i 63, ukoliko se usvoje izmene Plana detaljne regulacije za ovaj deo Vračara. Međutim, iako je plan, u kom se traži dozvola za gradnju višespratnica visokih 22 metra, povučen prvog dana po objavljivanju, predstavnici ovog udruženja kažu da neće odustati od svojih zahteva i zaštite ovog dela Vračara.

- Ovo je sam obod Krunskog venca, koji već uživa zaštitu Zavoda, želimo da skrenemo pažnju na ove tri zgrade na Trgu Milene i Gage, gde mislimo da nikako ne sme da se usvoji PDR - kaže Neda Maletić iz Društva za ulepšavanje Vračara. - Građene su u međuratnom periodu između 1920. i 1930. godine i primer su građanskog uspona i razvoja Beograda. One su, po PDR iz 2006. godine imale zaštitu, ali bi im ova izmena to oduzela, što znači da investitor može da ih ruši. Mi se tome protivimo.

Oni zahtevaju da se na Vračaru ograniči spratnost, da se ne grade objekti sa deset i više spratova u ulicama koje su široke jedva pet metara.

PLANIRANO NOVIH 20.000 KVADRATA

INVESTITOR je na delu od Mileševske do Vojvode Šupljikca planirao da sagradi 20.000 novih kvadrata, mahom za stanovanje i poslovanje. Samo je za porodično stanovanje planiran 1.101 kvadrat, a za višeporodični život oko 7.000 kvadrata, odnosno oko 128 novih stanova od 60 kvadrata za oko 350 ljudi. Međutim, predlog izmena koji je dao investitor je povučen i još uvek je na razmatranju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri