SVE NOVO NA KEJU OSLOBOĐENJA: Počela rekonstrukcija zemunske saobraćajnice nad Dunavom, završetak radova planiran za april sledeće godine

S. Vidačković

22. 10. 2021. u 10:20

REKONSTRUKCIJA Keja oslobođenja u Zemunu počela je pre nekoliko dana i trajaće sve do sredine aprila naredne godine.

СВЕ НОВО НА КЕЈУ ОСЛОБОЂЕЊА: Почела реконструкција земунске саобраћајнице над Дунавом, завршетак радова планиран за април следеће године

Foto Novosti

Planirano je da radovi obuhvate potez dug 1.069 metara, od Ulice Stevana Markovića do obaloutvrde.

Prema ranijim najavama iz GO Zemun i gradskog Sekretarijata za investicije, tokom narednih sedam meseci, mašine će obnoviti samo ulicu, ali ne i pešačko šetalište uz Dunav. Za ovaj poslednji projekat tek je raspisan konkurs kojim Opština traži idejno rešenje za izgled i produžetak šetališta od Gardoša do Pupinovog mosta.

Kada je reč o sanaciji saobraćajnice nad Dunavom, biće promenjene vodovodne i kanalizacione cevi na celom potezu, a izgradiće se i kolektor fekalne kanalizacije jer na delu ulice uopšte nije izgrađena mreža. Duž celog kolovoza postaviće se novi stubovi javne rasvete, saobraćajna konstrukcija biće izmenjena, trotoari sređeni, a deo puta od Ulice Petra Markovića do Stevana Markovića asfaltiran, a ostatak do obaloutvrde popločaće se kamenim kockama. U blizini zgrade katastra izgradiće se parking za četiri laka dostavna vozila, kako bi se snabdela Gospodska ulica.

- Kružni tok biće izgrađen kod restorana "Bela Napoli", ulica Kej oslobođenja, od raskrsnice sa Njegoševom biće proširena na pet i po metara - kažu iz GO Zemun.

- Upravo na tom delu biće i kružna raskrsnica, kako bi vozila mogla da se okreću. Tako će u hitnim situacijama i vatrogasna kola moći da stignu do tog dela Keja, što ranije nije bilo moguće.

Kod kružnog toka biće napravljen i parking za turističke autobuse, a u planu je i obnova ulica koje izlaze na Kej oslobođenja - Kosovske, Beogradske, Obradovićeve, Davidovićeve i Petra Markovića, koje će dobiti novu kaldrmu, čime će biti vraćen nekadašnji izgled Zemuna. Vrednost ovog projekta je 360 miliona dinara bez PDV.

Takođe, počela je i izgradnja kanalizacione mreže u starom jezgru Zemuna, čiji su investitori Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Procenjena vrednost radova je 383 miliona dinara, a projektom je obuhvaćeno 30 ulica gde će biti izgrađeno 6,5 kilometara kanalizacije.

Sekundarnu fekalnu mrežu dobiće stanovnici starog jezgra Zemuna, sve ulice koje vode ka Dunavu i Kej oslobođenja.

Uređenje šetališta

ZEMUNSKA obala, na delu od Gardoša do Pupinovog mosta, u dužini od 2,7 kilometara biće obnovljena i uređena. GO Zemun, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je konkurs za urbanističko - arhitektonsko idejno rešenje obaloutvrde keja kod Dunava. Rok za predaju radova je 7. decembar. Granica ovog projekta obuhvata zonu lesnog odseka, priobalja i akvatorije Dunava od Pupinovog mosta, saobraćajnice T6, do kule Gardoš i zemunskog keja, površine oko 22 hektara, ukupne dužine 2,7 kilometara i širine 150 metara. Duž celog priobalja planiraju se pešačke i biciklističke staze, odmarališta sa klupama i česmama, mestima za parkiranje dvotočkaša...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)