KASA GRADA NIKAD NIJE BILA PUNIJA: Posle rebalansa, budžet prestonice jači pet odsto: 1,28 milijardi evra

M. S.

20. 10. 2021. u 06:47

KASA Grada Beograda biće teža za 6.669.209.682 dinara.

КАСА ГРАДА НИКАД НИЈЕ БИЛА ПУНИЈА: После ребаланса, буџет престонице јачи пет одсто: 1,28 милијарди евра

Foto N. Fifić

Posle rebalansa, koji je na dnevnom redu sednice Skupštine grada u ponedeljak, budžet prestonice biće najveći do sada i iznosiće 150.024.681.833 dinara, odnosno 1,28 milijardi evra.

Povećanje od pet odsto, koliko je uvećan budžet ovim izmenama osetiće i gradske opštine, koje će ukupno dobiti više 640.724.691 dinar.

- Budžet grada će iznositi 135.879.429.833 dinara, a gradskih opština 14.145.251.819 dinara - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Obezbeđen je novac za izvođenje radova na izgradnji nasipa i kolektora 3 i 4 za potrebe metro sistema u iznosu od 1,8 milijardi dinara. Osim toga, za radove na pružnom prelazu u Batajnici predviđeno je oko 258 miliona dinara, kao i 520 miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije za završetak projektovanja prve linije i druge linije beogradskog metroa.

ZADUŽENjE 33 MILIONA EVRA

GRAD Beograd ove godine izdvaja 3.870.000.000 dinara odnosno nešto više od 33 miliona evra na vraćanje kredita, Na kraju ove hodine, prestonica će dugovati 281 milion evra na ime kredita.

- Pre samo osam godina dugovali smo 1,2 milijarde evra na ime kredita i Grad je bio pred bankrotom. Danas je primer lokalne samouprave sa stabilnim finansiranjem i domaćinskim poslovanjem - rekao je Vesić.

Više novca predviđeno je za "urbanizam i prostorno planiranje" - 1,16 milijardi dinara više, odnosno 14 odsto. Za ovu oblast, odnosno za opremanje građevinskog zemljišta, raspolagaće sa oko devet milijardi dinara.

- Taj iznos biće trošen za kapitalne projekte kao što su kompleks buduće autobuske i železničke stanice u Bloku 42 u Novom Beogradu, fabriku vakcina, metro sistem - najavio je Vesić.

- Obezbeđeno je dodatnih 1,116 milijardi dinara za finasiranje dela ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama. Obezbeđena su sredstva za novih 100 ličnih pratilaca. A više od 50.000 penzionera će sredstvima obezbeđenim rebalansom otići na besplatne izlete.

* * * * * * * * * *

PRED ODBORNICIMA I IZMENE PROPISA U SKLADU SA NOVOUSVOJENIM ZAKONIMA

Novi uslovi za kafiće u stambenim zgradama

OSIM rebalansa budžeta, na dnevnom redu sednice Skupštine grada u ponedeljak diskutovaće se o novim tehničkim uslovima koje moraju da ispune ugostiteljski objekti u stambenim zgradama. Naći će se i izmene administrativnih taksa, kao i odluka o raspodeli neto dobiti iz 2020. za jedan broj komunalnih preduzeća.

Foto Novosti

Odbornici će razmatrati PDR Vračarskog platoa između Katanićeve, Makenzijeve, Čuburske, unutaršnje granice parcele duž parne strane Šumatovačke, Braničevske, Rankeove, Nebojšine, Skerlićeve i Bore Stankovića, za deo Bloka 137, između Braničevske, Stojana Protića, Podgoričke i Dubljanske ulice. Odlučivaće se i o PDR naselja "Radiofar". Pred obornicima će se naći i dopune plana za postavljanje plutajućih objekata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a