"DIVLJI" TAKSISTI DEFILUJU NA OVIM LOKACIJAMA: Svi koji vam nude prevoz na ovaj način su prevaranti

Novosti onlajn

13. 10. 2021. u 20:21

ISPOVEST jednog turiste koji je dolaskom na Aerodorom "Nikola Tesla" bio prevaren tako što je seo u vozilo "divljeg taksiste" i platio vožnju do Novog Beograda čitavih 17.000 dinara, ovih dana izazvala je veliku polemiku na društvenoj mreži Reddit.

ДИВЉИ ТАКСИСТИ ДЕФИЛУЈУ НА ОВИМ ЛОКАЦИЈАМА: Сви који вам нуде превоз на овај начин су преваранти

Ilustracija / Foto Depositphotos

Naime, stranac je, nakon što je sleteo u Beograd, ušao u vozilo čoveka koji je u ruci držao natpis "Taksi usluge" na engleskom jeziku. Međutim, njegovo vozilo nije imao zvaničnu taksi tablu na krovu.

- Išao sam s njim do parkinga, ušao u belu 'škodu' i zamolio ga da me odveze do Novog Beograda. Na destinaciji mi je uzeo 17.000 dinara. Pošto je ovo moj prvi dolazak u Srbiju, nisam shvatio odmah koliko sam mu zapravo novca dao. Osećam se glupo sada - napisao je prevareni čovek.

Nakon što je uvideo da je prevaren, odlučio je da se vrati po pravdu i potraži taksistu koji ga je praktično opelješio.

- Odveo me je do drugih taksista kako bi mi objasnili da je 150 evra normalna suma za tu destinaciju i onda mi je vratio samo 5.000 dinara.

Međutim, taksista je na kraju krenuo za njim, da bi mu dao još 3.000 dinara, budući da je stranac bio rešen da se obrati i policiji.

Inače, cena taksi vožnje se, od aerodroma do Novog Beograda, kreće oko 1.500 dinara, naveo je na kraju izrevoltirani turista, želeći da što pre zaboravi ovaj događaj čiji epilog još nije sasvim poznat.

Na kraju, na svom postu je okačio i fotografije vozila taksiste koji mu je "izbio" novac iz džepa.

Prevaranti vrebaju na nekoliko mesta, građani moraju da reaguju

Kako je objasnio predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić, svi oni koji nam nude prevoz na pomenut način ne rade u skladu sa zakonom.

- Ne treba obraćati pažnju na takva lica, jer oni su spremni da izvrše prevaru, bez obzira da li je taksista ili ne - objašnjava on.

Kako dodaje, aerodrom nije jedino mesto gde vas vrebaju prevaranti. U glavnom gradu ih ima nekoliko i na tim mestima treba biti naročito oprezan.

- Nije aerodrom jedino mesto. Imate te noćne klubove kod Beton hale, tržni centar "Ušće", kao i deo kod zgrade "Albanija". Dakle, to su četiri žarišta. I za svakog od njih postoje dosijei.

Postavlja se pitanje, ako se već desi da budemo prevareni, šta da radimo? Bjelić daje jednostavan i ključan odgovor - prijavite nadležnim organima.

- Prvo građani treba da se obrate gradskoj inspekciji. Onda ona po zakonu pokreće prekršajni postupak, piše zapisnik i to daje sudu za prekršaje. Prevareno lice mora da se pojavi na sudu da bi dalo izjavu. Međutim, dešava se da takav jedan postupak traje i zastari posle dve godine. Najveći problem je što građani nisu spremni da učestvuju u jednom takvom postupku. Spremni su da kažu samo da im se nešto desilo, da su prevareni i to je to, ništa dalje ne preduzimaju - objašnjava naš sagovornik.

Kako dalje navodi, taksisti sami su nemoćni da se bore sa ovim problemom, te im je potrebna podrška građana i institucija.

- Na žalost, ne koriste se dovoljno instrumenti koji postoje da bi se takva lica uklonila sa takvih mesta. Činjenica je da određen broj ljudi, oko njih stotinak to decenijama rade. Građani treba da shvate da moraju da prijavljuju takve stvari da bismo mogli da regujemo. U zakonu postoje instrumenti poput "skrivenog putnika". Dakle, inspektori mogu da se ponašaju kao putnici, da budu svedoci i na licu mesta naprave zapisnik i tako da im doskoče, ali to se baš slabo koristi. Sad imate mogućnost i krivičnog gonjenja lica koje obavlja prevoz bez odobrenja ili dozvole.

Bjelić objašnjava da smo svi deo tog lanca, i ako nam građani ne pomognu, mi to ne možemo da sankcionišemo.

- Ali građani neće da gube vreme, neće da se zameraju, plaše se. Stalno se nalaze izgovori. Ali prosto moramo svi zajedno da učestvujemo u rešavanju problema - zaključio je.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

KUĆA NAJUMNIJIH LJUDI SRBIJE: Zdanje SANU u Knez Mihailovoj dom je akademije već sedam decenija

 

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)