HILJADARKA ZA TEGLU LIVADSKOG: U Tašmajdanskom parku otvoren je 47. Međunarodni sajam pčelarstva

J. D.

29. 09. 2021. u 22:45

NA Tašmajdanu je u sredu počeo 47. međunarodni sajam pčelarstva sa 145 izlagača pčelinjih proizvoda i 90 onih koji predstavljaju pčelarsku opremu.

ХИЉАДАРКА ЗА ТЕГЛУ ЛИВАДСКОГ: У Ташмајданском парку отворен је 47. Међународни сајам пчеларства

Foto M. Anđela

Sve do nedelje, Beograđani će osim meda moći da pazare mnogobrojne proizvode koji su izloženi na tezgama u centralnom delu parka. Med je ove godine skuplji nego prošle. Za kilogram livadskog potrebno je izdvojiti 1.000 dinara, bagremov kao i šumski može se pazariti za 1.200 dinara. Teglica koprive u medu je 600 dinara, kao i meda sa orasima.

Ponuda izlagača, koji su došli iz raznih krajeva naše zemlje je bogata i raznovrsna.

- Sama činjenica da nijedan beogradski pčelar nije oboleo od korone dovoljno govori o značaju i ulozi pčelinjih proizvoda u zdravlju stanovništva - kažu izlagači. - Sajam je jedinstvena prilika da se pazare proizvodi proverenog kvaliteta koji utiču na jačanje imuniteta koji je neophodan svima nama u ovom trenutku.

Osim bogate ponude meda, na štandovima se prodaju i preparati za negu kože na bazi meda, razni melemi, a pojedini proizvođači ponudili su kupcima i ukrase i svećice od čistog pčelinjeg voska. Za vreme sajma biće održano i više značajnih manifestacija, predavanja za pčelare na temu uticaja klimatskih promena na zdravlje, dužinu života i brojnost pčela u košnici, kao i predavanje za učenike nižih razreda osnovne škole o pčelarstvu.

Foto M. Anđela

- Društvo pčelara Beograda je jedno od najstarijih esnafskih udruženja, ponosni smo što ono i dalje postoji u našem gradu i tu tradiciju moramo da poštujemo - rekao je Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika koji je otvorio sajam. - Malobrojni su gradovi u Evropi i svetu koja imaju tako stara udruženja, što pokazuje da je tradicija pčelarstva, ali i udruživanja zanatlija bila izražena u prošlom periodu.

SUBVENCIJE PČELARIMA

U BEOGRADU trenutno ima oko 2.000 registrovanih pčelara sa 70.000 košnica. Iako je pčelarstvo nekada bilo hobi, danas je to ozbiljan posao.

- Subvencije za pčelare, koje su ove godine iznosile 30 miliona dinara, sledeće godine će biti 40 miliona dinara - rekao je Milinko Veličković, sekretar za privredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)