JEDINO MESTO ZA NOĆNU ZUBOBOLJU: Klinika za Maksilofacijalnu hirurgiju dežura 24 sata i radno vreme nije menjala ni zbog korone

B. Borisavljević

19. 09. 2021. u 07:40

KAD zub zaboli u gluvo doba noći i mora da se izvadi, Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu je jedina zdravstvena ustanova u skoro dvomilionskom gradu gde se to može učiniti.

ЈЕДИНО МЕСТО ЗА НОЋНУ ЗУБОБОЉУ: Клиника за Максилофацијалну хирургију дежура 24 сата и радно време није мењала ни због короне

Foto M. Anđela

Ova zdravstvena ustanova dežura 24 sata, a svoje radno vreme nije menjala ni tokom pandemije korone. Posle zatvaranja dobro poznate stomatološke poliklinike "Mažestik" pre pet godina, u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dalje dežura noćna služba, ali je "zadužena" samo da pruži prvu pomoć.

Članom 41. Zakona o zdravstvenom osiguranju, od 2016. godine, ekstrakcija zuba nije predviđena kao hitna usluga, koja se pruža osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ne postoji mogućnost ni da pacijent plati ovu uslugu, jer se ne može fakturisati?!

- Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju dežura 24 sata i u poslednje vreme su kolege zatrpane pacijentima sa zuboboljom - kaže prof. dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta. - Posao maksilofacijalnog hirurga je mnogo širi nego vađenje zuba. Ekipe dežuraju zbog mnogo ozbiljnijih stvari, dolaze pacijenti sa teškim povredama, krvarenjima. Veliki problem je što su ukinute službe "Mažestik" i "Ivana Milutinovića", jer su to bile ustanove potrebne Beogradu.

Profesor Marković ističe da je specijalizacija iz maksilofacijalne hirurgije najteža i traje pet godina, za razliku od ostalih gde se specijalista postaje posle tri godine.

Prof. dr Aleksa Marković, Foto M. Anđela

 

Izuzimanje stomatologije iz paketa osnovnih zdravstvenih usluga loše je uticalo na zdravlje zuba. Odlazak u privatnu ordinaciju za mnoge je veliki izdatak, pa se čeka poslednji trenutak za odlazak zubaru.

- Veoma je loša situacija sa zdravljem zuba naših građana - ističe profesor Marković. -

Dešava se da nam dođe pacijent i nema da plati ni snimak zuba, koji košta 200-300 dinara. O tome se mora voditi računa. Ne kažem da treba državnu stomatologiju vratiti, kao što je nekad bilo, jer ne može ni država sve to da finansira. Ali, neki vid državne stomatologije mora da postoji. Zbog nemogućnosti da plate uslugu, umesto da popravljaju zube, građani dođu da ih vade.

Ordinacija na Stomatološkom fakultetu, Foto M. Anđela

UGROŽENE KATEGORIJE

U ZGRADI u kojoj se nalazila Poliklinika "Mažestik" na Obilićevom vencu, trenutno je smeštena i celokupna stomatološka služba D3 "Stari grad", koja pruža usluge pacijentima za koje plaća Fond.

Stavljanjem katanca na najstariju stomatološku polikliniku "Mažestik" od 1. januara 2016. godine, najveći broj pacijenata D3 "Stari grad" mora da leči zube kod privatnika. Pravo na stomatološku zaštitu u ovoj ustanovi imaju samo deca, trudnice, socijalno ugrožene kategorije i stariji od 65 godina, čije se lečenje zuba plaća iz kase Fonda. Svi ostali mogu da računaju na prvu pomoć, i to samo noću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna