KAZNE ZA KAFEDŽIJE DO MILION DINARA: Usvojen Predlog zakona o zaštiti od buke, predložene i preventivne mere

M. Stanojković

18. 09. 2021. u 11:07

NOVI Zakon o zaštiti od buke, za koji čelnici Grada Beograda tvrde da će doprineti mirnijem životu sugrađana u bučnim kvartovima, pred poslanicima će se naći na nekoj od narednih sednica.

КАЗНЕ ЗА КАФЕЏИЈЕ ДО МИЛИОН ДИНАРА: Усвојен Предлог закона о заштити од буке, предложене и превентивне мере

Foto N. Skenderija

 Vlada Srbije u četvrtak usvojila je predlog zakona, kojim bi ova oblast trebalo da se uredi uspostavljanjem jedinstvenog sistema i mera zaštite koje će se dosledno primenjivati.

Shodno slovu zakona, ugostiteljski objekat u kojem se emituje muzika ili izvodi zabavni program dužan je da obezbedi propisane uslove i mere zvučne zaštite. Kontrolu i merenje buke, kao i do sada, obavljaće komunalni milicionar, s tim što će odmah po prijavi moći uređajem da izmeri nivo decibela.

Kako se propisuje novim zakonom, predložena rešenja predviđaju i preventivne mere koje se odnose na planiranje i izgradnju.

- U prostornim i urbanističkim planovima biće obezbeđene mere i uslovi zaštite od buke, a naročito međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih objekata, kao i akustično zoniranje i utvrđivanje posebnih režima korišćenja tih područja - saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pri projektovanju, građenju i rekonstrukciji objekata ili saobraćajne infrastrukture moraju da se sprovedu mere zvučne zaštite.

- U postupku tehničkog pregleda i izdavanja upotrebne dozvole za objekte utvrđuje se ispunjenost mera zvučne zaštite u skladu sa tehničkim propisima - navodi se u predlogu Zakona.

Ukoliko se ugostitelji ogluše o meru, zaprećene su kazne od 250.000 do pola miliona dinara. Za ponavljanje prestupa očekuje ih kazne i do milion dinara. Komunalni milicionar, moći će i da privremeno oduzme emitera buke, ali i da podnese inicijativu inspekciji da se zabrani upotreba zvučnika ili obavaljanje delatnosti.

SANKCIJE I ZA UPRAVU

PROPISANE su i kazne za odgovorno lice u organu državne uprave ukoliko nije obavio akustično zoniranje ili je odobrio održavanje javnog okupljanja bez akta jedinice lokalne samoupravnje. Visina sankcija je od 25.000 di 50.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest