"JAPANCI" POLAKO ODLAZE U PENZIJU: Autobuse, donaciju iz zemlje izlazećeg sunca, zameniće nova vozila

S. B. MILOŠEVIĆ

30. 08. 2021. u 07:52

ČUVENI autobusi "japanci", koje je vlada Zemlje izlazećeg sunca donirala GSP "Beograd" 2003. godine, uskoro bi mogli da napuste prestoničke ulica.

ЈАПАНЦИ ПОЛАКО ОДЛАЗЕ У ПЕНЗИЈУ: Аутобусе, донацију из земље излазећег сунца, замениће нова возила

Foto P. Milošević

Grad je raspisao tender za kupovinu 100 zglobnih autobusa, koji bi trebalo da zamene ove koji su skoro dve decenije voze putnike. Vozači GSP i predstavnici sindikata navode da su ona bolja i pouzdanija od mnogih, iako su već "punoletni".

Pre 18 godina u prestonicu su stigla 93 žuta autobusa nemačke marke "Man", od toga 18 solo i 75 zglobnih vozila. Vrednost, zajedno sa opremom i alatima bila je 15,4 miliona evra. Donacijom ovih autobusa vlada Japana spasla je od propasti GSP "Beograd", kao i sugrađane koji bi ostali bez prevoza. Najmodernija vozila nemačke marke tada su stavljena na najprometnije gradske linije, a tako je i danas. Žuti autobusi raspoređeni su bili na osam linija saobraćajnih pogona "Karaburma" i "Novi Beograd". Svakodnevno saobraćaju na linijama 16, 23, 26, 95, 14, 18, 88 i 511.

Japanci su tokom svih ovih godina kontrolisali urednost i održavanje doniranih vozila, ali i da li se poštuje njihov raspored po linijama, a pazili su i na svakodnevni broj radnih sati. Kako bi im se produžio radni vek 2012. donirali su još rezervnih delova, vrednih 150.000 evra.

Pre nekoliko godina "šuškalo" se da japanska vlada želi da zbog svoje starosti autobuse ukloni sa gradskih ulica, ali su oni to demantovali. Da su ova vozila i danas pouzdana, tvrdi predsednik SOS sindikata GSP "Beograd" Ivan Mihajlović.

- To su vrhunski autobusi iako ih je vreme sada pregazilo. Nemaju svi klimu, naknadno je ugrađivana. Japanci su često dolazili u kontrole, ulazili u kanale i nisu davali da se u njih stavljaju delovi koji nisu od tog proizvođača. I baš zato su toliko dugo i uspeli da budu na ulicama. - navodi Mihajlović.

Mišljenje vozača GSP koji je se ovim poslom bavi već dve decenije je pozitivno.

- Stari su, remontovani, izduvni gasovi su problem kod njih, ali taj autobus bih pre vozio nego neki noviji - navodi zaposleni u GSP, koji trenutno vozi na liniji 18.

NABAVKA 100 VOZILA NA GAS

GSP "Beograd" je nedavno donelo odluku da prihvati ponudu kompanije "M.P.N. promet" i kupi 100 autobusa na komprimovani gas turske kompanije BMC po ceni od 41,08 milion evra sa PDV. Od vrednosti ovog ugovora, JKP GSP "Beograd" ostvaruje povrat od 10 odsto na osnovu "zelene linije" finansijskog lizinga, pa je ukupna cena deset odsto niža.

Ukupan broj lizing rata je 72, a ponuđač se obavezuje da isporuči autobuse u roku od 220 do 320 dana od kada ugovor stupi na snagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!