POŽAR NA DEPONIJI RASTERAO GALEBOVE: Jata ptica su se iz okoline Vinče preselila u druge delove prestonice

A. V. VOJINOVIĆ

24. 08. 2021. u 08:51

PRIZORI jata galebova širom centra grada uznemirili su stanovnike prestonice!

ПОЖАР НА ДЕПОНИЈИ РАСТЕРАО ГАЛЕБОВЕ: Јата птица су се из околине Винче преселила у друге делове престонице

Foto P. Milošević

Noćni "krici" belih ptica koji se šire ulicama glavnog grada svake večeri neprijatno su iznenadili Beograđane, dok su fotografije sa krovovima "punim kao oko" ovih krilatih stvorenja preplavile društvene mreže. Stručnjaci objašnjavaju da građani nemaju razloga za brigu, jer galebovi ne napadaju ljude, kao i da njihova pojava u srcu naselja nije nešta neuobičajno.

- Pojava galebova u urbanom delu grada je nešto što se kod nas događa poslednjih pet, šest godina - navodi, za "Novosti", Saša Marinković iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

- Galebovi u večernjim satima dolaze do grada, gde spavaju na krovoima velikih zgrada. Najčešće staju na "Areni" u Novom Beogradu, gde ih građani, pretpostavljam, najviše viđaju.

Foto Beoinfo

Prema rečima našeg sagovornika, kod nas ima nekoliko vrsta galebova, među kojima su najčešći rečni, koji se gnezde ovde, a ima i morskih, sa izuzetkom što se oni ne prave staništa u prestonici.

- Galebova je što se tiče glavnog grada bilo dosta u Vinči, na deponiji - navodi Marinković.

- Tamo su se najviše snabdevali hranom. Međutim, posle nedavnog velikog požara koji je izbio na deponiji, njihov broj se znatno smanjio. Naravno, građani nemaju apsolutno nikakav razlog da ih se boje, jer ove ptice ne napadaju ljude.

BEG Večernji let galebova , Foto Arhiva

Video-snimci večernjih letova galebova širom prestonice preplavile su društvene mreže. Međutim, "krici" ovih ptica u noćnim satima nisu bili po volji mnogih Beograđana koji i nisu baš "noćne ptice". Jata galebova stanovnici prestonice, takođe, mogu videti kako krila spuštaju na vrhove ravnih, širokih krovova, gde je pažnju najviše privukla fotografija ptica na vrhu "Merkatora", a mogu se neretko uočiti i na kupolama "Beogradskog sajma".

DIVLjE SVINjE

PRE dve godine Beograđane je zapanjilo krdo divljih svinja koje su danima "špartale" ulicama glavnog grada. Najviše ih je bilo u Novom Beogradu, a do urbanih delova grada stigle su sa Velikog ratnog ostrva. Bilo ih je tridesetak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SOPOT DOBIJA NOVU SAOBRAĆAJNICU: Spajaju Kneza Miloša sa Ulicom Janka Katića