VATRA POD KONTROLOM, SAD PRETE ISPARENJA: Vatrogasci i nadležni službe dežuraju na deponiji u Vinči, struka upozorava na zagađenje vazduha

A. Z. KLISURIĆ / M. STANOJKOVIĆ

10. 08. 2021. u 06:47

POŽAR na deponiji Vinča koji je počeo da bukti u subotu uveče, juče je stavljen pod kontrolu.

ВАТРА ПОД  КОНТРОЛОМ,  САД ПРЕТЕ  ИСПАРЕЊА: Ватрогасци и надлежни службе дежурају на депонији у Винчи, струка упозорава на загађење ваздуха

Foto Z. Jovanović

Vatrogasci i druge nadležene ekipe i dalje dežuraju i zatrpavaju lokaciju zemljom kako bi se ona potpuna sanirala. Struka upozorava da se zbog dima koji se širio prestonicom očekuje ogromna količina više izuzetno toksičnih supstanci, a da bi se predupredilo, deponija mora danonoćno da se nadzire. Ipak, pojave vatre na deponiji dešavale su se u više navrata i prethodnih godina zbog samozapaljivanja metana usled visokih temperatura. Da li je i ovoga puta isti uzrok, biće utvrđeno istragom.

- Pri sagorevanju tako različite vrste otpada može da se očekuje ogromna količina izuzetno toksičnih supstanci koje veoma nepovoljno utiču na naše zdravlje - rekla je profesorka Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević.

- Te toksične materije ulaze u organizam i deponuju se. Nošenje maske nije zaštita od prisustva takvih jedinjenja. Na deponijama se događaju samozapaljivanja zbog prisustva metana, a ako se nastave visoke temeperature nije isključeno da može ponovo da se dogodi požar.

Foto Z. Jovanović

Reporteri "Novosti" obišli su juče prostor deponije, gde su vatrogasci i zaposleni privatnog partnera "Beo čiste energije" na terenu učestvovali u gašenju požara i nadzoru.

Velika količina dima i juče je kuljala sa stare deponije, a vetar koji je duvao nosio je neprijatne mirise preko Dunava. Dežurne ekipe u Vinči zatrpavaju žarište velikim količinama zemlje, u jednom delu postoji problem jer se zbog postojećeg pada zemlja ne zadržava na ovom delu.

- Trenutno nema otvorene vatre, dok na određenim delovima deponije koja je bila zahvaćena požarom ima dima - rekli su iz "Beo čiste energije".

- Osim šest vatrgasnih vozila koji su u pripravnosti, angažovana je i mehanizacija Suez Vinča operatora i firme Nukleus sa tri buldožera, pet velikih kamiona za prevoz zemlje i jedan bager kako bi se u što kraćem roku zona požara prekrila zemljom. U toku je istraga o uzrocima nastanka požara koju sprovode nadležni organi policije, sektora za suzbijanje požara.

Prema rečima nadležnih u "Beo čista energija", na deponiji je konstantno više desetina ljudi koji dežuraju. Svi imaju adekvatnu zaštitnu opremu i rade u rotacijama od po dva sata.

DEŽURSTVO Vatrogasci danonoćno prate stanje na terenu, Foto Arhiva

Kako je istakao direktor "Beo čiste energije" Vladimir Milovanović, postoji mogućnost da je uzrok visoka temperatura, ali i da su ga izazvali sakupljači sekundarnih sirovina, čije je prisustvo zabeležio i video-nadzor:

- Osnovni uzrok svih požara na staroj deponiji datira još iz devedesetih godina prošlog veka, kada se zbog nestašice goriva nisu primenjivale predviđene tehničke mere za skladištenje otpada. U međuvremenu, nagomilalo se smeće u visini od 80 metara, a iz dubine deponije konstatno izbijaju štetni gasovi.

Ipak, iako je 2. avgusta privatni partner "Beo čista energija" preuzeo upravljanje novom sanitarnom deponijom na Vinči, iz ove firme tvrde da je JKP "Gradska čistoća" još uvek odgovorna za odlaganje otpada na deponiji. Na pitanje zbog čega nisu odmah obavestili Beograđane o izbijanju velikog požara, tvrde da to nije bila obaveza njih, već "Čistoće". S druge strane, iz gradskog preduzeća, navode da oni više nemaju ništa sa starom deponijom, jer je ona prešla u ruke privatnog partnera.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

NAKON održane sednice stručno-operativnog tima gradskog Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Zoran Radojičić istakao je da je broj vatrogasaca smanjen u odnosu na nedelju, kao i da je uporedo angažovano sedam radnih mašina teške mehanizacije koje rade zatrpavanje već ugašenih površina zemljom: - Izvršen je novi presek stanja i nisu zabeležene povećane koncentarcije suspendovanih čestica u vazduhu. Situaciju pratimo kontinuirano, a predstavnici nadležnih stručnih službi će i dalje pravovremeno obaveštavati javnost. Ekipe gradskog zavoda za javno zdravlje u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i ostalim institucijama nastavljaju sa intenzivnim praćenje, kvaliteta vazduha.

UGOVOR OD 2017. GODINE

UGOVOR o javno-privatnom partnerstvu Grada Beograda i "Beo čiste energije" potpisan je 2017. godine. Novi centar za tretman otpada obuhvatiće postrojenje za energetsko iskorišćavanje otpada, novu sanitarnu deponiju, postrojenje za tretman građevinskog otpada i postrojenje za tretman procednih voda. JKP "Gradska čistoća" nastaviće da sakuplja otpad i da ga transportuje na deponiju, kao i sa aktivnostima reciklaže i separacije otpada. Otkako je 2. avgusta "Beo čista" preuzela i otvorila novu sanitarnu deponiju, "Čistoća" će biti zadužena za sakupljanje i dopremanje, a privatni partner za odlaganje i tretman otpada. Zatvaranje postojeće deponije trajaće 30 meseci.

KALEMEGDAN

U PODNOŽJU Beogradske tvrđave u nedelju uveče oko 23 sata buknuo je požar. Gorelo je nisko rastinje između donjeg i gornjeg grada, ali je brzo lokaizovan.

* * * * * * * *

GORAN VESIĆ, PODSETIO kada je BUKTAO POŽAR NA SMETLIŠTU U PRIGRADSKOM NASELjU

ĐILAS KORISTI NESREĆU, DEPONIJA GORELA I U NjEGOVO VREME

POŽAR na deponiji Vinča je ekološka nesreća koja je mogla da se dogodi svuda a možda je izazvana ljudskom nepažnjom ili nemarom, što će istraga pokazati, istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Prema izveštaju Sektora za vanredne situacije MUP, deponija Vinča gorela je i u julu 2012. godine i to na površini od tri hektara.

jul 2012., Foto Arhiva

- Dragan Đilas ne može da ne koristi i ovu nesreću. Šireći paniku da zbog požara građani mogu da dobiju rak, pa čak i da umru - rekao je Vesić.

- A sam Đilas je objavio da se na deponiji nije dogodio požar kada je on bio gradonačelnik, kao i da nema dovoljne mehanizacije pa da se zato dogodi požar. Tražio sam izveštaj MUP, prema kome od 2008. godine bilo još požara. od 2008. do 2013. godine ništa nije uradio da reše problem osim što ju je punio stotinama hiljada tona otpada godišnje. Tako su došli u situaciju da je deponija skoro skliznula u Dunav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina