OBRENOVČANI META PROSJAKA: Žitelji prigradske opštine sve češće prijavljuju uznemiravanje

S. V.

05. 08. 2021. u 06:47

PROBLEM prosjačenja široko je rasprostranjen ne samo u centralnim gradskim ulicama i na raskrsnicama, već i u prigradskim opštinama.

ОБРЕНОВЧАНИ  МЕТА ПРОСЈАКА: Житељи приградске општине све чешће пријављују узнемиравање

Foto A. S.

Sugrađani iz Obrenovca sve češće prijavljuju prosjake, tvrdeći da u ovoj opštini već nekoliko godina isti ljudi mole prolaznike za novac, mahom mlade majke sa decom i da su vrlo agresivni ukoliko se niko ne lati novčanika.

Tim povodom, u zgradi GO Obrenovac održan je sastanak, gde su nadležni razgovarali sa žiteljima o konkretnim koracima koje je neophodno preduzeti, kako bi se ova "pojava" sprečila. Prema rečima predsednika Skupštine Obrenovca Milorada Jankovića, mlađa deca na inicijativu roditelja nastoje da isprose novac od prolaznika.

- Mlade majke, koje najčešće vode troje, četvoro, petoro dece, puste ih u bašte restorana i kafića da obilaze stolove i prose, a isto rade i kada uđu u prodavnice - ističe Janković.

- Posle prosjačenja, mališani odnose pare roditeljima, neretko ocu koji često sedi ispred kladionice i tu troši novac. Ideja je da decu sa ulice sklonimo u obrazovne institucije, te da sprečimo socijalne probleme.

PLANOVI  Detalj sa sastanka o sprečavanju prosjačenja, Foto Arhiva

On je rekao da se tačno zna koje obrenovačke porodice se bave ovim "poslom" i to već tri godine. Opštinski službenici, u saradnji sa policijom i Centrom za socijalni rad, ići će u oblizak tih porodica.

- Međutim, ukoliko i posle razgovora sa stručnjacima oni ne odustanu od prosjačenja, nadležni će morati da kazne njihovo ponašanje onako kako je zakonom propisano. Naši sugrađani svakodnevno prijavljuju ovaj problem, govoreći da se prosjaci ponašaju bahato, te da otimaju od ljudi, šutiraju ih, oduzimaju im lične stvari i beže.

ZATVOR

PREMA Zakonu o javnom redu i miru, onaj ko prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir, kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara ili 30 dana zatvora. Ko ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri ili više osoba, moraće da plati od 10.000 do 30.000 dinara ili će da provede mesec dana iza rešetaka.

UDALjENI IZ CRKVENE PORTE

OVO nije prvi put da GO Obrenovac pokušava da smanji problem prosjačenja. Krajem 2017. godine, pripadnici MUP su udaljili nekoliko prosjaka iz porte crkve. Kao i sada, cilj ove akcije je bila zaštita dece koja učestvuju u ovim nelegalnim radnjama. Nadležni su tada rekli da su pojedine osobe dolazile iz nekih drugih opština u Obrenovac, kako bi tražile novac od prolaznika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Đoković sa dva sata zakašnjenja došao na četvrtfinale Rolan Garosa i - pobedio uprkos bruci sudije!