LAMPIONI KAO SIMBOL EMOCIJA: Na Savskom jezeru večeras upriličena jedinstvena "Ceremonija lotosa" (FOTO)

G. N.

28. 07. 2021. u 22:59

NA Adi Ciganliji, kod restorana "Jezero", večeras je upriličena emotivna "Ceremonija lotosa", u čast žrtava NATO agresije na našu zemlju.

ЛАМПИОНИ  КАО СИМБОЛ  ЕМОЦИЈА: На Савском језеру вечерас уприличена јединствена Церемонија лотоса (ФОТО)

Foto I. Marinković

Ekipa popularne kineske emisije "Na putu", čiji su autori slavni voditeljski i bračni par iz Pekinga, Hung Ljang i Sinju Džang, na ovaj način rešila je da iskaže prijateljstvo dva naroda i u ograđeni deo Savskog jezera simbolično spusti 3.000 lampiona, u čast preminulih.

Prigodni kulturni program prethodio je ceremoniji. Akademski hor "Obilić" uz pesmu je približio Kinu i Srbiju, a sugrađani su imali priliku da uživaju u notama srpskih narodnih pesama i spletu rodoljubivih. Ceo događaj zabeležila je kamera pomenute emisije, kako bi kineskom narodu predstavili, kako kažu autori, gostoljubivost Srba.

- Lampioni simbolizuju emocije - rekao je voditeljski tandem.

- Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema Srbima, budući da nam se vaša zemlja mnogo dopada. Želimo da odamo počast porodicama poginulih u NATO bombardovanju, jer smo stekli mnogo prijatelja tokom boravka ovde. Nakon ovoga istražićemo lokalnu hranu, posetićemo nekoliko porodica kako bismo se upoznali sa srpskom kuhinjom i predstavićemo je u Kini.

Sugrađani su spustili lampione u jezero. Napravljeni su od ekoloških neškodljivih materijala i na njima piše na kineskom i ćirilicom na srpskom "Živelo srpsko-kinesko prijateljstvo". Ekipa emisije finansira i čišćenje jezera nakon "Ceremonije lotosa".

POPULARNOST

BRAČNI par krenuo je na svoja putovanja pre više od 12 godina. Počeli su da ih beleže kamerom, zajedno sa velikom ekipom saradnika. Njihova emisija osvojila je gledaoce u Kini i prva je u istoriji koja je najpre doživela ogromnu popularnost prikazivanjem na internetu, a potom uvrštena u program kineske državne televizije CCTV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)