VODA IZ "VLAHOVIĆA" NEMA GDE DA ODE: Obilna kiša koja se sručila, najviše muka donela stanovnicima obodnog voždovačkog naselja

A. VOJINOVIĆ

20. 07. 2021. u 06:47

NEVREME koje je u nedelju u poslepodnevnim satima zapljusnulo prestonicu ponovo je poplavilo delove Beograda koji nemaju kišnu kanalizaciju.

ВОДА ИЗ ВЛАХОВИЋА НЕМА ГДЕ ДА ОДЕ: Обилна киша која се сручила, највише мука донела становницима ободног вождовачког насеља

Foto Arhiva

Fotografije i snimci bujica sa ulica preplavili su društvene mreže, ali je najzapaženija slika stigla iz naselja Vojvoda Vlahović na Voždovcu, koje je i ovoga puta posle obilnih padavina izvuklo deblji kraj. Zbog najavljenih nepogoda, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić juče je naložio nadležnim gradskim komunalnim službama da budu u visokom stepenu pripravnosti u narednih 48 sati.

Kako su za "Novosti" rekli u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" dežurne ekipe su u pojačanom sastavu bile na terenu i sanirale problem u spornom delu Vojvode Vlahovića, iako se voda sama povukla nakon prestanka kiše. Takođe, istakli su da se gradska kanalizaciona mreža u Ulici vojvode Vlahovića prostire od okretnice autobusa 26 kroz ulicu do broja 46, gde postoje fekalna i atmosferska kanalizacija, a da sva ostala izgrađena mreža u naselju nije u sistemu održavanja BVK i vodi se kao nelegalna.

- U naselju je konfiguracija terena takva da se gradska mreža nalazi najnizvodnije, pa pri padavinama sva voda iz uzvodog dela se sliva u najnižu tačku naselja. Sistem gradske mreže nije projektovan za toliku količinu vode i ne može da je prihvati pa se stvaraju ogromne bare. S obzirom na to da se naselje i dalje razvija i gradi, pri padavinama se sliva pesak i šljunak koji brzo zapuši odvode i dodatno otežava odvođenje vode - objašnjavaju u ovom preduzeću.

Prema navodima BVK, prilikom intervencija na terenu konstatovano je da je ta nelegalna mreža, i kišna i fekalna, priključena na gradsku fekalnu što dodatno pravi problem pri velikim padavinama.

- Osnovna delatnost Sektora kanalizacione mreže pri BVK je održavanje ispravnosti postojećeg uličnog kanalizacionog sistema i sanacija eventualnih kvarova na mreži. Kako u gornjem delu naselja ne postoji kanalizaciona infrastruktura koja je primljena na održavanje kod BVK, naše preduzeće nije izdavalo dozvole za priključenje novoizgrađenih višespratnica - zaključuju u ovom preduzeću.

Prvi čovek Beograda Zoran Radojičić rekao je juče da će komunalna preduzeća biti u pripravnosti zbog nastupajućih padavina.

- U narednih 48 sati pripravnost će biti na najvišem stepenu, prevashodno JKP BVK, "Gradska čistoća", "Beograd-put", "Beogradvode", ali i "Zelenilo-Beograd" - rekao je Radojičić.

RADOVI U BANjSKOJ NAPREDUJU

RADOVI na sanaciji zabetonirane kanalizacione cevi u Banjskoj ulici na Zvezdari koji su počeli prethodnog ponedeljka napreduju, kako su nam ispričali stanari ove ulice. Prema njihovim rečima, nadležne ekipe BVK su pronašle još neka zagušenja u cevima, koje takođe otklanjaju. A dodatnih izlivanja fekalija nije bilo, pošto su nadležni postavili pumpu u šaht. Kraj ovih radova planiran je za 26. jul.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a