OGLASILI SE IZ GRADSKE ČISTOĆE: Preparat za zaprašivanje komaraca bezopasan po ljude, krivična prijava protiv onih koji šire neistinu!

Tanjug

02. 07. 2021. u 21:25

JKP „Gradska čistoća“ saopštilo je danas da za suzbijanje komaraca u Beogradu koristi potpuno bezopasan preprat i najavilo da će podneti krivičnu prijavu protiv predsednice Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Mile Popović zbog, kako navode, otvorenog poziva na linč zaposlenih u ovom javnom preduzeću.

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ ГРАДСКЕ ЧИСТОЋЕ: Препарат за запрашивање комараца безопасан по људе, кривична пријава против оних који шире неистину!

Foto Tanjug

Direktor "Čistoće" Marko Popadić izjavio je da Popović iznosi neistine i da to preduzeće od kada je preuzelo poslove iz oblasti Deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije i stručni kadar i opremu od Zavoda za biocide i medicinsku tehnologiju, nikada nije koristilo evro dizel u svrhu rastvarača preparata za suzbijanje komaraca.

U saopštenju Gradska čistoća navodi da Popović ne poseduje znanje o akcijama na polju DDD, ali da svoje neznanje koristi za politizaciju teme što ocenjuju kao sramno.

- Širenjem neistina i dezinformacija samo se izaziva strah kod sugrađana, a gospođa Popović time otvoreno podstiče nasilje prema zaposlenima u JKP „Gradska čistoća“, zbog čega ćemo predsednicu GrO Beograd Stranke slobode i pravde smatrati odgovornom za svaki sledeći napad na ekipe koje sprovode akcije suzbijanja komaraca - naveo je Popadić.

On ukazuje da Popović nije dobro informisana kada se drznula da prozove stručnost ekipa JKP „Gradska čistoća“ u želji da uzdigne kuću iz koje je stručni kadar zapravo i došao.

- Januara 2020. godine od Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, koji se do tada bavio ovim poslom, a zatim sa gradskog prešao na republički nivo, JKP „Gradska čistoća“ preuzelo je preparate, vozila i opremu, a u „Čistoću“ je prešao i stručni kadar zajedno sa operativom, što demantuje navode gospođe Popović da ljudi koji se bave ovim poslom nisu stručni - istakao je Popadić.

On navodi da su u JKP "Gradska čistoća“ prešli veterinari, biolozi, inženjeri zaštite bilja, molekularni biolozi, viši sanitarni tehničari i sanitarni teničari, a među više od 50 zaposlenih u Sektoru ekologije i unapređenja životne sredine koji broji 51 zaposleni, su doktori i masteri bioloških nauka i epidemiologije.

Popadić kaže da Popović pokušava da obmane građane tvrdeći da JKP „Gradska čistoća“ koristi dizel kao rastvarač, a da je ustanova koja se ranije bavila ovim poslom koristila „belo ulje“ te da su efekti suzbijanja po njenom, verovatno stručnom mišljenju, bili bolji.

- Gospođa Popović izgleda ima samo informacije o suzbijanju komaraca u prethodne dve godine, kada se zaista koristilo belo mineralno ulje kao rastvarač preparata, ali očigledno ne zna da se pre 2019. godine koristio evro dizel, koji je tada bio dozvoljen - naveo je Popadić.

Tokom 2020. godine za mere suzbijanja ovih insekata korišćeno je belo mineralno ulje, tada preuzeto od Zavoda za biocide i medicinsku tehnologiju, dok se ove godine originalni švajcarski preparat, koji se koristi za suzbijanje komaraca, rastvara sa u uljnim rastvaračem na bazi sirovog ulja jestivih uljarica, što ga čini u potpunosti biorazgradivim i bezopasnim po životnu sredinu, ljude i životinje, ukazao je Popadić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)