KOMARCI KIDIŠU: Insekti u rojevima jurišaju na prolaznike, podizanje aviona se ne razmatra

G. Novaković

22. 06. 2021. u 08:47

BEZ obzira na to što nadležne ekipe JKP "Gradska čistoća" svakodnevno rade na suzbijanju odraslih formi komaraca, ovih krvopija, čini se sugrađanima, ima sve više!

КОМАРЦИ КИДИШУ: Инсекти у ројевима јуришају на пролазнике, подизање авиона се не разматра

Foto Privatna arhiva

Međutim, brojke kažu da još nije ostvaren maksimum jedinki u klopkama da bi se podigli avioni. U međuvremenu, akcija suzbijanja se nastavlja prema planu sa zemlje, osim u slučaju da se pogoršaju vremenske prilike.

Kako kažu u "Čistoći", svakodnevno se prati brojnost komaraca. Po uzoru na prosek za ovo doba godine u poslednjih pet sezona, u klopkama u priobalju, najviše je zabeleženo 1.600 jedinki dnevno. Da bi bila aktivirana avijacija, potrebno je da njihov broj bude 2.500.

- Za sada radimo na suzbijanju sa zemlje, a ako monitoring pokaže da broj dostiže potrebni maksimum, razmotrićemo podizanje aviona - kažu u "Gradskoj čistoći".

U danima kada duva jak vetar ili pada kiša, suzbijanje se odlaže. Prema trenutnom planu, tretman odraslih formi krvopija zakazan je i za danas od 20 časova, i trajaće do ponoći.

Ipak, sugrađanima se čini da preparati koji se koriste za suzbijanje, nisu delotvorni. Čak i u centru prestonice, napasti ne biraju koga će i koliko puta ubosti.

Foto: Tanjug/JKP Čistoća /Nenad Cakić

- Isto mi je da li uveče prošetam pored reke ili dođem u centar grada. Plikovi se odmah nakon uboda pojavljuju i vidljivi su nekoliko dana, a svrab je nesnosan! Raskrvarila sam se na nekoliko mesta, ne znam kako da se zaštitim. Komarci bodu kroz odeću, a ne pomažu čak ni sredstva protiv njih - kaže sugrađanka Petra N.

Inače, prema navodima Zavoda za biocide, zasada nije konstatovano prisustvo virusa Zapadnog Nila kod kućnih komaraca.

- S ozirom na to da će temperatura znatno porasti narednih dana, a zaraženi insekti se obično pojavljuje tokom jula, moguće je očekivati pojavu virusa - kažu u Zavodu. - Trenutno su aktivni rečni i šumski komarci, čija prva generacija u ovom period dostiže maksimalnu brojnost.

Kako kažu u ovoj ustanovi, odrasli komarci su aktivni i preko dana na senovitim mestima u šumama, parkovima, uz obale reka. Oni se razvijaju na nepristupačnom terenu, a imaju i areal leta i do 15 kilometara, te je za njihovo suzbijanje potrebno primeniti termalni tretman i tretman iz vazduha.

Foto: Tanjug/JKP Čistoća /Nenad Cakić

APEL

IZ Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" apeluju na građane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja komaraca omoguće nesmetan rad. Takođe, molba pčelarima je da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija.

U BORBU I ČAMCIMA

OD srede, kako smo saznali, plan je da se u borbu protiv ovih insekata krene i čamcima u priobalju. Preparat koji se koristi za suzbijanje komaraca registrovalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i upisalo u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Bezbedan je po zdravlje ljudi i životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)