INTERVJU - MILOŠ SIMIĆ PREDSEDNIK GO RAKOVICA: Resničko jezero je krupan zalogaj

G. Novaković

22. 06. 2021. u 15:49

ODGOVORNA funkcija predsednika Opštine Rakovica u ranim tridesetim godinama Miloša Simića nije zastrašila kada je stupio na dužnost.

ИНТЕРВЈУ - МИЛОШ СИМИЋ ПРЕДСЕДНИК ГО РАКОВИЦА: Ресничко језеро је крупан залогај

Foto Arhiva

Nasledivši dugogodišnjeg prvog čoveka lokala Vladana Kocića, nastoji da obećanja data građanima ispuni. Tako će deo Miljakovčana konačno dobiti kanalizaciju, regulacija Kijevskog potoka sve je bliža, a ostaje i kompletna rekonstrukcija Osnovne škole "Branko Ćopić". Na stolu tokom mandata biće ozbiljnih tema, ali kako kaže Simić, kao nekadašnji član Opštinskog veća, imao je vremena da se upozna sa problemima.

- Kada sam stupio da dužnost predsednika Opštine strah nije postojao, ali bila je prisutna pozitivna trema. Ona me podsećala da ovo mesto ne shvatim zdravo za gotovo i da imam veliku odgovornost prema građanima.

*Šta ste nasledili od prethodnika Vladana Kocića kao nezavršeno?

- Postoji nekoliko projekata koji su bili obećani, ali su zbog pandemije odloženi. Tu pre svega mislim na početak radova na izgradnji kanalizacije za naselje Miljakovac 3. Građanima ovog naselja i Sunčanog brega obećali smo izgradnju vrtića i taj posao ćemo početi ove godine. Uskoro nastavljamo i radove na jezeru u Resniku koje pretvaramo u turističku atrakciju Rakovice i Beograda. Očekujemo da se završe radovi na proširenju Bulevara patrijarha Pavla na delu od raskrsnice sa Ulicom Pere Velimirovića do Mosta na Adi. Nastavljeni su radovi na regulaciji Kijevskog potoka, počela je druga faza. Ostaje nam i da izvršimo kompletnu rekonstrukciju Osnovne škole "Branko Ćopić". Takođe planiramo potpunu rekonstrukciju Mesne zajednice Petlovo brdo.

*Koji je trenutno najsloženiji posao na teritoriji Opštine?

- Komplikovan posao odvija se oko jezera u Resniku. Dok gradimo nove sadržaje, paralelno radimo i na tome da stvorimo uslove da dovedemo investitore koji će na jezeru graditi sportsko-rekreativni kompleks. Takođe, složen posao je bio oko zabrane rada preduzećima koja tretiraju opasan i neopasan otpad u Rakovici, a za koja smo opravdano sumnjali da svojim radom ugrožavaju zdravlje građana. Borba je trajala punih devet godina pre nego što je dala rezultate. Jedna firma je već izgubila dozvolu za rad, za drugu očekujemo sličan rezultat.

*Opština Rakovica je posle preuzimanja procesa legalizacije od Grada, za objekte do 400 kvadrata, izdala svega 76 rešenja. Kako komentarišete ovaj broj naspram 10.697 preuzetih predmeta?

- Broj rešenja na prvi pogled deluje mali, ali iza svakog dobijenog stoji ogroman posao. Nije problem legalizovati objekat koji ima sve neophodne papire, ali najveći broj predmeta nema potpunu dokumentaciju. U Rakovici smo proces olakšali tako što smo doveli Katastar u zgradu naše opštine, tako da građani koji legalizuju objekat mogu sve da završe na jednom mestu.

*Postoji li plan da se uredi deo oko tržnog centra "Big Rakovica"?

- Najveći deo zemljišta oko šoping-mola pripada pojedinim rakovičkim fabrikama koje više ne rade. Postoji ideja da se taj prostor iskoristi za investicije, ili za neku drugu namenu, ali dok se ne odluči u koje će svrhe biti iskorišćen, mi ćemo se truditi da održavamo komunalni red.

*Nedavno ste postali otac. U kakvoj Rakovici želite da odrasta vaš sin?

- Želim da moje i svako drugo dete odrasta u bezbednoj sredini, da ja kao roditelj, i on kao dete, nemamo strah da nešto neprijatno može da mu se dogodi. Rakovicu od 2012. godine podižemo i od nje pravimo modernu beogradsku opštinu, dovoljno daleko od centra da pruža mir, a dovoljno dinamičnu sa mnogim sadržajima da ponudi sve što je mladom čoveku neophodno.

ČAST DA POMOGNE KOMŠIJAMA

O angažmanu na početku vakcinacije, kada je odvodio sugrađane da prime prvu dozu, Simić skromno priča.

- Nisam ja jedini funkcioner u Rakovici koji je to radio. Za mene lično bila je čast da pomognem svojim komšijama. Mislim da smo na taj način poslali poruku da smo mi tu uvek za naše građane i da nismo nedostupni ili nedodirljivi.

RADOVI NA ZGRADAMA

U SKLOPU projekta "Rakovica misli na zgrade", Opština će finansirati radove na zgradama, na ulazima, hodnicima i zajedničkim prostorijama. Tokom ove godine, Opštinu čeka mnogo asfaltiranja, kao i intervencija na pešačkim stazama i stepeništima u naseljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum