UKRADENA SKULPTURA IZ KNEZA: Delo Jove Petijevića odneto je u nedelju (FOTO)

A.K.

15. 06. 2021. u 15:53

SKULPTURA "Kladivo Kraljevića Marka", umetnika Jove Petijevića, koja je bila izložena u Knez Mihailovoj ulici u blizini broja 12, ukradena je u nedelju uveče. Delo je u Knezu postavljeno početkom meseca, a u centralnoj gradskoj ulici trebalo je da bude dostupno Beograđanima do kraja meseca. Slučaj je prijavljen policiji, a umetnik se nada da će pronaći njegov rad.

УКРАДЕНА СКУЛПТУРА ИЗ КНЕЗА: Дело Јове Петијевића однето је у недељу (ФОТО)

Foto: Z.J.M.

Petijević je ovo delo napravio 2000. godine, kugla i lanac teže oko 150 kilograma. Prošle godine u saradnji sa Olimpijskim savezom Srbije trebao je da održi izložbu na kojoj bi bili predstavljeni radovi inspirisani ovim velelepnim takmičenjem. Epidemija virusom korona, izmenila je planove, izložba je otkazana, a Petijević je ovu kuglu želeo da pokaže Beograđanima.

- Izložba nije održana, i ja sam od Zavoda za zaštitu spomenika i kulture dobio dozvolu da ovo delo postavim u Knez Mihailovoj ulici. U nedelju uveče, pozvao me je neki nepoznat čovek i rekao da su mi ukrali skulpturu - priča Jovo Petijević za "Novosti". - Primitivno se izražavao, i rekao kako će skulpturu baciti. Delo je teško 150 kilograma, to nije mogla da odnese jedna osoba, sigurno ih je bilo više. Odmah sam obavestio policiju, i nadam se da će uspeti da je pronađu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)