BEZ ČISTE VERE NEMA NI ŽIVOTA: Patrijarh Porfirije služio liturgiju povodom Spasovdana, slave Beograda

V. N.

10. 06. 2021. u 18:37

LITURGIJOM u Vaznesenjskoj crkvi u četvrtak je obeležena slava Grada Beograda - Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan.

БЕЗ ЧИСТЕ ВЕРЕ НЕМА НИ ЖИВОТА: Патријарх Порфирије служио литургију поводом Спасовдана, славе Београда

Patrijarh Porfirije u Vaznesenjskoj crkvi / Foto ATA images

Liturgiju je služio patrijarh SPC Porfirije, koji je rekao da je Bog sa nama i da se sva proroštva i obećanja mogu skupiti u tu jednu rečenicu.

- Samo onda kada ne samo znamo, nego i kada nosimo u sebi tu istinu i živimo njom, samo tada znamo šta je slava Božja. Samo tada znamo šta je i gde je i slava čitavog ljudskog roda, i nas kao pojedinaca i kao naroda - rekao je patrijarh.

Istakao je da bez istinske, prave i čiste vere nema ni znanja, niti istinskog, ispravnog i spasonosnog života.

- Sveti Sava i mnogi pre i posle njega, pa do nas danas prepoznali su da je istinita i prava vera, vera pravoslavlja jer ona nosi u sebi punoću otkrivenja Hristovog, istine Hristove o tome da je čovek biće koje je stvoreno za radost i slavu - biće stvoreno da slavi Boga - rekao je patrijarh.

Zato, kako je istakao, onaj koji na istinski i pravi način ne slavi Boga ne samo da ne može živeti u dobru, vrlini i ljubavi već je potpuno izgubljen.

"Ako je Hristos na prvom mestu u našem srcu, nemojte imati sumnje da će tada sve biti na svom mestu", rekao je patrijarh Porfirije, i dodao:

- Braćo i sestre, slava Grada Beograda je samo jedan kamičak slavljenja na koje smo pozvani kao ikone Božje. Stvoreni smo isključivo i samo da slavimo Boga.

Liturgiji je, između ostalih, prisustvovao i ovogodišnji domaćin slave, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Vernici u porti hrama / Foto ATA images

On je Beogradu i svim njegovim građanima čestitao slavu i dodao da je posle više od godinu dana borbe sa koronom epidemiološka situacija takva da možemo da se okupljamo, naravno uz poštovanje propisanih mera zaštite.

Izrazio je zadovoljstvo što mu je pripala čast da ove godine bude domaćin gradske slave:

- Spasovdan je divan pravoslavni praznik, a kada ste još i domaćin slave, to osećanje ne možete izraziti rečima. Na barjaku piše "Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže" i to je poruka našeg okupljanja i slavlja.

Kako je najavljeno, tradicionalno uz zvuke zvona u svim gradskim crkvama deo slave je litija centralnim gradskim ulicama na čelu sa patrijarhom Porfirijem. Litija ide od Vaznesenjske crkve preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde je moleban za Beograd i njegove stanovnike.

Prošle godine, zbog pandemije virusa korona, litije nije bilo, ali je gradska slava obeležena liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveća u Starom dvoru, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.

PRAZNIK OD DESPOTA STEFANA

OD kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Ta stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)