RFZO upozorava sve koji žele na LETOVANjE U GRČKU: Putujete na sopstvenu odgovornost, ako se zarazite korona virusom Srbija NE POKRIVA TROŠKOVE LEČENjA

Novosti Online

23. 05. 2020. u 18:20

РФЗО упозорава све који желе на ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКУ: Путујете на сопствену одговорност, ако се заразите корона вирусом Србија НЕ ПОКРИВА ТРОШКОВЕ ЛЕЧЕЊА

Foto: Depositphotos

Srbija ne pokriva troškove lečenja u Grčkoj

SRPSKI turisti koji odluče da ovo leto provedu na odmoru u Grčkoj neće moći da se leče o trošku države Srbije ukoliko se zaraze koronavirusom, potvrdili su u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Kako navode u Fondu, uslov za besplatno lečenje imaju samo oni naši državljani koji odu u zemlje s kojima naša država ima potpisane sporazume o besplatnom lečenju. Reč je o 20 država, među kojima nije Grčka.

- To važi za bilo koje oboljenje, među kojima je i korona virus! Ukoliko dođe do oboljenja, a imate potvrdu fonda, onda možete potpuno besplatno da se lečite u državnoj bolnici sa kojom naša država ima sporazum. Među zemljama u kojima je lečenje besplatno nalaze se Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska - napominju u RFZO i objašnjavaju šta je potrebno da se turista leči o trošku države u navedenim zemljama.

- Prilikom odlaska u te zemlje neophodno je da osiguranici pribave dvojezični obrazac, odnosno potvrdu, koja se izdaje u filijalama RFZO na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije da osiguranik ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci - objašnjavaju u Fondu i dodaju da je među obaveznim mišljenjima i zaključak stomatologa o zdravlju zuba.

Međutim, to ne važi za Grčku, koja je najčešća destinacija za putovanje Srba.

- Sa ovom državom nemamo potpisan međunarodni sporazum. Putno zdravstveno osiguranje u tom slučaju, pre polaska na more, može se kupiti kod bilo koje osiguravajuće kuće, ali i u filijalama RFZO. Putna polisa RFZO omogućava osiguraniku da se u slučaju potrebe obrati najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kome se zatekne van zemlje, ali da u slučaju lečenja njihovo osiguranje prestaje i da osiguranik sam plaća troškove lečenja - naglašavaju oni.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Miki

23.05.2020. 19:01

Izmere ti pritisak ako je preko 128/80 nema nista od potvrde, ili ako pijes vec lekove, to je jasno kao dan...

Vladimir

23.05.2020. 19:51

Tu potvdru treba traziti jedno 6 meseci pre putovanja ,jer komisija dugo i temeljno razmislja...Moja majka je trebala da putije u Crnu Goru i taj pregled stomatologa je komedija,jer ima sve vestacke zube...morala je ici pre donosenja potvrde...

Sasa

23.05.2020. 21:43

Da li za ovo treba "komentar"Mi Srbi ako nemamo sporazum sa Grckom...za bilo sta...Zasta ce nam onda bilo kakvi sporazumi...Mislim da ce taj sporazum nasa drzava napraviti!!!

Dado

24.05.2020. 03:32

Putujte u Grcku na more niposto u Crnu Goru, Hrvatsku ili Tursku jer tamo mozete samo gore proc pogotovo ako zavrsite u bolnici upropastit ce vam odmor ako neuspeju ceo zivot a pokusace verujte. Gde god u inostranstvu posetite doktora racun placate na licu mesta to nek vam je jasno a kad dodjete kuci taj racun nosite osiguranju koje je duzno da vam namiri celu ili odredjenu sumu novca. Uostalom kad putujete na dalji put uvek ponesite vise para za nedaj boze bez obzira na Visa il Mastercard Gold

ИСТИНА

24.05.2020. 08:46

Реално, ниједна држава на свету у време светске пандемије не даје осигурање на корону ако неко оде у иностранство. Разлог је висок ризик заразе. Свако преузима одговорност за своје поступке.

Kao da je nekada

25.05.2020. 07:37

@ИСТИНА - drugačije bilo... Procenat zaraženih se meri u promilima, tako da nema šanse da se neko zarazi na letovanju, pogotovo u julu i avgustu.

turista

25.05.2020. 09:58

Letovanje u Grckoj i RFZO,dva razlicita pojma.Od 20 zemalja koje se nalaze na spisku RFZO,nema Grxke,sa njima nemaju ugovor.I da ima,koliko razumem,pored komplikovane procedure da bi dobio to RFZO osiguranje,u slucaju potrebe,sve placas sam,pa ti kasnije oni refundiraju?Ne znam kako je kod njih,uvek uzimamo porodicno osiguranje,za troje u proseku kosta 2500 din,za 10 dana.Par puta zatrebalo za sitne intervencije,nikad nista nismo platili.