Agencije pred bankrotom: Korona otkazuje aranžmane

J. Subin

13. 03. 2020. u 13:01

Turistički aranžmani iz naše države za inostranstvo otkazani skoro do maja. Seničić: Nije realno da putnici dobiju povrat novca

Агенције пред банкротом: Корона отказује аранжмане

Foto P. Milošević

VIRUS korona definitivno je ubio turizam. Aranžmani za proleće gotovo svi su otkazani, a sada se ne piše najbolje ni onima koji su rezervisani za maj. Stručnjaci objašnjavaju da čak i ako se situacija smiri do maja, teško da će uspeti da se realizuju i ona putovanja u junu.

Ovakvu situaciju niko nije mogao da predvidi, pa je teško bilo koga okriviti. Turističke agencije apeluju na putnike da sagledaju čitavu situaciju, jer će agencije tamo gde mogu da vrate novac to uraditi, a gde je nemoguće, nažalost - ne.

- Avio-saobraćaj ne radi povraćaj novca, čak i kada oni otkažu let, tako isto i hotelijeri, jer su mnogi ta sredstva već iskoristili za nešto drugo - objašnjava nam Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Preporuka je za sve one koji insistiraju na nekom trenutnom rešenju da idu do agencije, kako bi se postigao neki dogovor, kojim će svi biti zadovoljni. Jer, kada bi svi insistirali na povraćaju novca mnoge male agencije bi bankrotirale. Nije realno da putnici u ovom trenutku dobiju povraćaj novca. Naročito što nemamo ni alternativnu destinaciju, koja bi im mogla biti ponuđena.

Prema rečima Seničića, za sada nema nekih velikih otkazivanja aranžmana za leto. Agencije će uskoro izaći sa nekim stavom kako bi se došlo do nekog rešenja, ukoliko ova situacija potraje. Sigurno je da do apsolutnog povraćaja novca neće doći. Na svim destinacijama dati su avansi. Možda će moći da se koriste neki vrednosni vaučeri ili da se koriste drugi termini.

- Ovo je već stvorilo veliki problem i ne može do kraja da se sagleda šta će biti - ističe Seničić. - Tražili smo i podršku države. Pre svega za turistički sektor. Da nam se omogući u nekom ograničenom periodu, dok traje kriza, da se možda oslobode PDV ili obaveze prema finansijskim institucijama. Možda čak i neki povoljan kredit, jer nemamo nikakve prihode.

ONLAJN REZERVACIJE

BEZ povraćaja proći će najverovatnije i svi oni koji su rezervisali sami smeštaj preko neke od onlajn platformi. Kako nam je ispričao Seničić, kompanija "Rajaner" je otkazala let za Maroko, i niti vraćaju novac niti menjaju let. Tako da i kad bi putnici hteli da tuže onlajn platforme za povraćaj, morali bi to da rade u inostranstvu, tamo gde su oni i registrovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Zoran Kg

13.03.2020. 13:18

Agencije dobro znaju šta se po Posebnim uzansama podrazumeva kao VIŠA SILA. A što bi neki bankrotirali to je zbog toga što većina radi trange-frange, iz budućeg posla plaćaju prošli i kad dođe do preseka stanja kuku lele, a kešovinu štekuju.

* КОМЕНТАР *

13.03.2020. 13:29

Објасните ми молим вас како су то онда "агенције пред банкротом" а новац "неће враћати" за неке уплаћене аранжмане?!?

Sunasce

13.03.2020. 21:06

@budja Topola - Najmanje su bitni i ljudi koji rade u turizmu i koji ce izgubiti posao....ko ce posle da vam drzi konsultacije za aranzmane? Praksa i studenti koji rade za minimalac...takve cete aranzmane i dobiti kako i razmisljate

Mirjana

13.03.2020. 13:43

ovakvo objašnjenje i razlog "zašto agencije ne mogu da vrate novac "van pameti!!!Utrošili novac za nešto drugo?

Johnny

13.03.2020. 13:52

Stoka kapitalisticka! Pa sto mi ne obezbede let do Italije? Ako ne obezbede da krenem na vreme avionom ocekujem ceo iznos na racunu ili se vidimo na sudu.

Milica

13.03.2020. 13:58

Zvuči razumno, treba biti strpljiv, kad se bude znalo kako se stvari odvijaju prebacivaće se novac za neka buduća putovanja. Samo nam sad fali da agenije propadnu.

Petar

13.03.2020. 14:16

Avion kompanija se tuzi u zemlji odakle let polazi. Ja sam leteo iz Barcelone sa Norwegian i trebao sam da tuzim firmu u Barceloni. To pravilo vazi za celu evropu.

Milovan

13.03.2020. 14:40

Moze li mi neko reci cemu sluzi ovaj lik, osim sto mi skuplje placamo aranzmane da bi on i lezilebobici oko njega primali plate. Kada god i sta god ga neko pita, on ceka sta ce neka od agencija da odgovori, pa prenese. Veliki trosak nam je za jednog postara.

Бока

13.03.2020. 15:03

Онима, који су путовања и одморе уплатили пре него што је вирус изашао из Кине, треба вратити новац, а они који су, упркос присутној епидемији, одлучили да путују после тога, сами су ризиковали!

Jelena

13.03.2020. 16:55

.... Agencije moraju vratiti novac jer je ovo visa sila. Cemu sluzi garancija putovanja i osciranje koje na odno svaka agencija mora da ima da bi mogla da reaguje i vrati novac u ovakvim situacijama? Dosta laganja naroda. Uzmete novac, ne pruzite uslugu - to je kradja i manipulacija. Novac mora bito vracen! A ovaj covek bolje da se vise ne pojavljuje. Znamo svi da je njegov posao da stiti agencije jer ga one i placaju a za putnike ga bas briga. Ali sad je bas preterao.

gaga15

13.03.2020. 23:45

@Jelena - Ti si jedna ogorčena neznalica. Pošto svi vole da dobiju veliki popust, e pa popust dobiješ od hotela ako uplatiš unapred 50% ili ceo iznos. E pošto je vaš novac prebačen hotelima, agencija ne raspolaže više vašim novcem, pa ne može sada ni da vam ga vrati. Moraćete da sačekate razvoj situacije. Niko vas neće pokrasti. A svi vi koji mislite da su agencije prevaranti, izvolite pa ubuduće rezervišite sve sami.

Luka Tony

14.03.2020. 18:09

@Jelena - Ne ti si neznalica ugovor se zaključuje sa agencijom, a agencija je zaključila alotman sa hotelima te stoga agencija mora da vrati novac,pogotovo u odnosu na drzave kao u Italiji gde je proglašeno vanredno stanje. Ne vrate li novac bice dosta tuzbi u Beogradu i Srbiji.

gaga15

15.03.2020. 19:01

@Jelena - A ti kao znaš šta je alotmanski ugovor...nemaš pojma o poslovanju turističkih agencija. Ali razumem da bes zbog svih životnih problema mora na nekome da se iskali...

Coka

17.03.2020. 09:22

@Jelena - Just samo brani agencije jer je one placaju!Godinama agencije deru klijente!Samo je usvojen srednji kurs, Ali kada spajate dve smene placate bus prevoz duplo a Ako idete scojim kolima opet placate deo kao da idete bus_om!Ako hocete single sobu placate 80% a samo osoba ne moze toliko da Kosta,pa u cenu ubrajajumi prevoz,a Euroturs vam uzima 10 ever jer niste is Nisa!Pa neka see vrate U Nis!Samo da uzmu novac, a usluga je ispod proseka!

Lalin

22.03.2020. 14:25

@Jelena - U Austriji svima vratili pare..i ovde se placa unapred i sve manje kosta..

Prorok

26.03.2020. 05:18

@Jelena - Tako ce i biti, vi sa agencijama da otvorite tezge ns pijaci i vidite sta je posteno zaradjivanje, a mi turisti da pocastimo airbnb i obican narod koji renta svoje stanove za 2x manje para od vasih derikoza.

tickolino

13.03.2020. 19:15

Ovo je pored svega drugog,velika sramota za jednu drzavu. Jadno je i bedno peljesiti narod koji cele godine skuplja novac za najjeftinije letovanje,znam puno takvih. Napunili ste svoje dzepove sram vas bilo. Samo nema tih novina koje hoce da napisu stvari onakve kakve su.

Ivana

14.03.2020. 20:37

Agencija mora da vrati novac,po ugovoru i zakonu u roku od dve nedelje ako ne bude vratila tu je sud pa po zakonu koji je vazio u vreme potpisivanja ugovora ,a ovaj gospodin mislim da ne zna o cemu prica,agencija mora da ima depozit da bi radila i dala osiguranje putnicima.

Peca

15.03.2020. 09:51

Po zakonu, a u pitanju je visa sila i nemogucnosti alternative za promenu odredista, agencije su duzne da vrate sav uplacen novac korisniku njihovih usluga. Tacno se zna i po zakonu i po ugovoru kad se ne vraca novac odnosno kad se mora vratiti. Pozdrav

Rođa

22.03.2020. 17:25

Govorio je neko od monaha srpskih da će doći ekonomska kriza nakon koje će ona iz 2008. godine izgledati kao mala maca.

Bane

23.03.2020. 00:32

Sve agencije u inostranstvu vratile novac. Proverio sa prijateljima koji su u Nemackoj i Austriji uplatili letovanje. Taj Senicic ce morati malo da promeni pricu. Pa nismo mi bre svi polu pismeni retardi i ovce Senicicu da ne znamo koja su nasa prava i sta pise u ugovorima. Cela Evropa moze da vrati novac, samo vi ne mozete. Ma nemoj. Advokati, sud a ima tu i drugih metoda...

Korona

24.03.2020. 15:19

Bas nam je zao, poslacemo za sve propale lopovske agencije komemorativni venac krajem leta.