Posetili smo Askoli Pičeno: Grad sa stotinu tornjeva, gde možete pojesti najukusnije pohovane masline

Milica Ostojić

13. 02. 2020. u 11:39

Посетили смо Асколи Пичено: Град са стотину торњева, где можете појести најукусније поховане маслине

Foto: Milica Ostojić

Nekada je Askoli Pičeno imao 200 tornjeva. Gradili su ih bogati ljudi, plemići, kao simbole prestiža

U zagrljaju Jadranskog mora sa istoka i pet od ukupno dvadeset regiona Italije, ušuškana je pokrajina Marke koja zauzima centralni deo "Čizme". Priroda se potrudila da tu sve bude u savršenoj ravnoteži - bistre reke, planine više i od 2.000 metara, brežuljci, peščane plaže duge 173 kilometra, vremešni hrastovi...

U takvom okruženju rođeni su Rafaelo Santi, jedan od najpoznatijih slikara italijanske renesanse, Đoakino Rosini, čuveni kompozitor koji nam je u nasleđe ostavio, između ostalog, operu "Seviljski berberin", kao i pesnik, pisac i filozof Đakomo Leopardi, značajna ličnost svetske literature.

Danas tu živi 1.520.000 stanovnika, u antičkim naseobinama koje svedoče o nekadašnjem prisustvu veoma razvijene etrurske civilizacije. Arhitektonski raskošna mala i velika naselja, prepuna trgova, dvoraca, crkava, palata, tornjeva i zvonika, razmeštena su kao mnoštvo dragocenih perli na jednom brošu. U njima je sve uređeno po meri čoveka, ali tako da ne ugrožava prirodu.

Istorija i tradicija su u regionu Marke u saglasju sa modernim načinom života. Tako je u naseobinama koje imaju status grada, ali i onima kojima je zajedničko ime "borgo" (gradić, varošica), sa svega hiljadu do nekoliko desetina hiljada stanovnika.


Radi svedočenja o njihovoj lepoti, najpre smo posetili Askoli Pičeno, grad u kojem živi nešto manje od 49.000 stanovnika. Smešten na južnom delu regiona Marke i udaljen 28 kilometara od Jadranskog mora, prepun je svedočanstava o srednjovekovnoj istoriji i arhitekturi. Na svakom koraku. I gotovo sva su bele boje, tačnije svetlo sive, jer su izgrađena od kamena travertino koji podseća na mermer.

Crkva Svete Marije dela Roka, Ofida


Od njega su napravljena remek-dela sa ornamentima oko svih vrata, svakog prozora, figure cveća, životinja, zvezda, voća... I palate i crkve su sagrađene potpuno od travertina, koji se i danas iskopava u stenama iznad grada. Otuda ne čudi što se baš ovaj istorijski centar ubraja među najlepše u Italiji. Prisustvo prvog čoveka na tom području datira još iz kamenog doba, a naseobine su nastale još u neolitskom periodu. Grad kroz vekove doživljava uspone i padove, suočava se sa osvajačima, pljačkom varvara, potom Longobarda... Sve do ujedinjenja Italije bio je svedok krvave i teške istorije.Pozorište u Ofidi


CEO GRAD MUZEJ

Nekada je Askoli Pičeno imao 200 tornjeva. Gradili su ih bogati ljudi, plemići, kao simbole prestiža, zbog čega se Askoli zove i Grad sa stotinu tornjeva. Mnogi od njih su uništeni, recimo 1646. godine preostalo ih je 43, a sada ih ima nešto manje. Neki su čitavi, pojedini se restauriraju, a neki su pretvoreni u zvonike crkava. Centralni deo, Trg naroda, sagrađen je u renesansnom stilu. Podseća na Trg Svetog Marka u Veneciji, jer doslovno izgleda kao ogromna sala okružena značajnim građevinama, među kojima je i prelepa apsida crkve Svetog Frančeska iz 13. veka. To je i grad sa dva značajna istorijska pozorišta. Građevine pripadaju raznolikim stilovima - romanskom, gotskom, renesansnom, baroknom, a sve, i religijske i svetovne, u savršenom su arhitektonskom saglasju.


Poslastičarnica "Meleti"


Dok trgom dominiraju palata Narodni kapetani iz 13. veka i kafeterija "Meleti", i ostale građevine u gradu doprinose čaroliji srednjovekovnog arhitektonskog pečata - crkve (aktivno je 30), manastiri, uske uličice, fontane, kameni mostovi... Ostatke slavne prošlosti baštine i muzeji, njih 11. Oni čuvaju istoriju kraja u preradi vune, svile, kože i podsećaju na zlatno doba izrade tekstila iz doba srednjeg veka i renesanse. Podsećaju i na stare zanate - izradu muzičkih instrumenata kao što su viola i violina, predmeta od bakra, kovanog gvožđa, kože, pa onih od keramike i slame. Danas su, na primer, čuvene tašne i šeširi iz ovog kraja.


Vina i kuhinja Askoli Pičena greh su za nepce. Po gradu je dobila ime nadaleko čuvena "oliva askolana". Reč je o maslinama tipičnim za to područje, duguljastim i slatkastim, iz kojih se vade male koštice da bi se napunile filom od mešavine mesa i začina, a potom uvaljale u sitno mlevenu prezlu i tako pohovne pržile. Ovaj specijalitet najčešće se služi uz vino. Kolači u ovom kraju prave se od suvih smokava, oraha, badema, kandiranog voća, kao i likera od zelenog anisa, biljke koja raste na glinenom terenu i predstavlja bazu slatkog napitka "meleti" koji je postao brend. Naime, Silvio Meleti je 1907. godine kupio poslastičarnicu na Trgu naroda i počeo u njoj da služi svoj liker koji je danas poznat na svim kontinentima. Mirisom i aromom "meletija" nisu obogaćeni samo slatkiši, već i kafa. Kada se u nju stavi samo nekoliko kapi likera dobija se ukus koji se ne zaboravlja.Fontana u Ofidi


ČIPKA ZA PONOS


Ako vas put nanese u Askoli Pičeno nemojte da propustite da odete do obližnjeg gradića Ofida, sa manje od 5.000 stanovnika. Ovaj "borgo" proglašen je za jedan od najlepših u Italiji. Na maloj površini smešteno je mnošto arhitektonske lepote, oličene u velelepnim palatama i crkvama. Dah će vam zastati pri pogledu na Crkvu Svete Marije dela Roka, sagrađenu 1313. godine u romansko-gotskom stilu. Naročito su prelepe freske i kripte u kamenu ove crkve bogate stubovima i lukovima, koja je delo benediktinskih monaha.

I Ofida ima svoj Trg naroda, crkve, manastire i muzeje na kojima bi joj pozavidele svetske metropole. Ipak, ono što je tipično samo za nju je izrada čipke "merleto a tombolo". Tradicija te minuciozne izrade tanane čipke od zlatnih ili srebrnih niti veoma je cenjena nadaleko. Tombolo je valjkasto jastuče napunjeno slamom na kojem je aplikovan crtež koji se strpljivo popunjava nitima. Na taj način izrađuju se čak i minđuše. Sada je "merleto a tombolo" kandidat za listu Uneska kao autentično kulturno dobro. Istorija ove umetnosti prenosi se sa generacije na generaciju. Mladi su osnovali udruženje koje brine o negovanju tradicije, a dragoceni primerci čipke čuvaju se u lokalnom muzeju. Ofida je zahvaljujući lepoti rukotvorina stigla u sve delove planete, što je još jedan dokaz da se u svet izlazi sa tradicijom, jer - ko nema korena nema ni budućnosti.


Izrada čipke "merleto a tombolo"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)