ARANŽMANI za uskršnji mini-odmor traženiji su od putovanja za Dan državnosti, a u turističkim agencijama kažu da turisti ove godine više insistiraju na avionskim aranžmanima, jer nemaju mnogo slobodnih dana.

Naime, turisti očekuju da će vreme za Vaskrs koji "pada" u aprilu biti lepše, pa radije uplaćuju paket-aranžmane za ovaj praznik. Inače, ove godine svi praznici "padaju" loše kada je reč o spajanju sa vikendima.

- Turisti zbog toga više traže avionske aranžmane zbog kratkih odmora - kaže Tanja Živanov iz "Viva travela". - Tako je, recimo, za Dan zaljubljenih jedna od najtraženijih destinacija Atina sa polaskom 13. februara i traje pet dana, a košta 299 evra. Zahvaljujući novom Zakonu o turizmu, u ovu cenu su uračunate i aerodromske takse. Tražen je i Istanbul, a četvorodnevni avionski aranžman košta 279 evra sa uračunatim taksama. Aranžmane za Rim uglavnom uplaćuju parovi, a košta 375 evra i traje četiri dana.

Nova i izuzetno atraktivna destinacija u Italiji je Bari u regiji Pulja, u kojoj aranžman traje pet dana, a iz Beograda leti direktan čarter-let. Polazak je jutarnji, na Dan zaljubljenih, a petodnevni aranžman košta 399 evra. Ovaj kraj je zanimljiv ne samo navijačima Crvene zvezde zbog legendarne utakmice u Bariju i moštiju Svetog Nikole, već i zbog odlaska na izuzetno atraktivan izlet do sela Alberobelo. Ovo selo je čuveno po belim kućicama sa specifičnim kupastim krovovima. Celodnevni izlet košta 35 evra.

Putovanje u Madrid počinje 16. februara, a četvorodnevni aranžman košta 419 evra. Oni koji žele da vide Lisabon, mart je pravo vreme, jer su tada najmanje gužve, a cene su snižene. Petodnevni aranžman košta 525 evra, a turisti mogu da idu na nekoliko zanimljivih izleta od kojih treba izdvojiti posetu kazinu u Estorilu, u kojem se kockao i Džems Bond. Takođe i čarobni gradić Sintra nikako ne treba propustiti.

Zanimljivo je da broj putovanja za Dan žena je svake godine sve manji, pa je tako bolja ponuda aranžmana za sredinu meseca nego za 8. mart. Recimo, 15. marta kreće "Vivina" grupa čarter-letom iz Beograda ka Đenovi, odnosni Rivijeri cveća. Aranžman tokom kojeg će turisti uživati u prelepim gradovima kao što su San Remo, Menton, Monako, Nica, Kan i Antib košta 399 evra. Međutim, po promotivnoj ceni može da se uplati samo do 9. februara.

BOLjA PRODAJA NEGO LANE

U NACIONALNOJ asocijaciji turističkih agencija kažu da je 19 odsto povećana prodaja turističkih aranžmana u odnosu na isti period prošle godine, kao i da se sve više traže avionski aranžmani.