SKIJANjE bulevarima! Upravo tako Francuzi nazivaju spuštanje stazama u svojim skijalištima Val Toren i Le Menuir. I to s pravom, jer čini se da nigde ski-staze nisu toliko široke, duge i uređene kao u ovim centrima, koja su deo najvećeg skijališta na svetu - "Tri doline".

Pročitajte još: Loša vest ako putujete za Francusku: Ukinut redovan let za jedan od najvećih gradova

Za skijaše vrhunsko uživanje, jer staze osim što se spuštaju kilometrima, na mnogim mestima su široke i do 80 metara, pa svako ima svoje parče za bezbedan spust. Kad se uzme u obzir i da je 90 odsto smeštajnih kapaciteta uz stazu, što znači da nema nošenja skija na ramenu, pešačenja ili vožnje autobusima do žičara i gondola, već da se iz hotela izlazi na utabanu pistu, onda ne čudi što su upravo ova skijališta magnet za sve rekreativce i ljubitelje zimskih snežnih sportova.

Le Menuir je mirno mestašce, ušuškano u dolini pokraj rečice Duron. Iznad naselja sa obe strane izdižu se alpski vrhovi iznad 2.500 metara do kojih vode savremene i prilično udobne žičare i gondole. Staze su odlične, dobro utabane, vidljivo označene i prilagođene skijašima svih kategorija. Samo u ovom skijalištu se protežu na čak 160 kilometara, a povezane su i sa ostalim skijalištima u "Tri doline", pa tako u ovom francuskom centru imate mogućnost da skijate na 600 kilometara staza.

Kako skijaši uglavnom vole aktivan odmor, uveče, kad se zaustave "žice", na raspolaganju im je sportski centar u središtu naselja sa bazenom, saunom, terenima za basket, skvoš, stoni tenis... Možete svratiti i u neki od mnogobrojnih etno-restorana poput kolibe "Lejk lou" i u prijatnom planinskom ambijentu večerati ili popiti piće. I tokom dana možete predahnuti u nekom od restorana na stazama, a ove zime naročito su popularani italijanski restoran "Rok 7" i etno "Pepe Nikola" u podnožju Val Torena.

U Le Menuiru je smeštaj prilagođen i džepovima srpskih turista, a recimo u hotelu "Šale rezidons du Mont Valjon" nude i apartmane sa kuhinjom, gde možete sami da spremate jela, ako ne želite da se hranite u njihovom restoranu.

I dok je u Le Menuiru prilično tiho, u Val Torenu sve - vri! Ovo skijalište na 2.300 metara vas odmah opčini svojom energijom. Mnogo je mladih, kafići su uveče krcati, a popularne su žurke i koncerti na otvorenom. Smešteno na obodu doline iz njegovog centra, kao iz levka, polazi žičara ka svim okolnim vrhovima. Kroz naselje se provlači mreža staza tako da nema problema oko izlaska na skijama.

Padine oko Val Torena su fenomenalne za skijanje, osunčane, sa širokim i povezanim stazama, a tu se nalazi i najduža staza u Evropi. Ko želi može da isproba i spuštanje do naselja "zip lajnom" i to sajlom dugačkom skoro dva kilometra ili vožnju bagijima na zaleđenoj automobilskoj stazi. Ovo skijalište nudi hotelski smeštaj svih kategorija, a srpskim turistima najpristupačniji su hoteli sa tri zvezdice poput "Akademi de Neža". Veliki je broj prodavnica, a tu je i vrlo posećeni sportski centar sa bazenom i terenima za desetak sportova.

APRILSKI PAKET

U ASOCIJACIJI "Frans montanjes" pokušavaju da masovnije privuku skijaše u Francisku i u aprilu, jer i tada na Alpima ima snega za skijanje. Problem je, međutim, što je malo onih koji imaju naviku da skijaju u proleće. Zbog toga su, kako nam je rekla Frederik Šenal, predstavnica Asocijacije, pokrenuli akciju da ako putnik u aprilu uzme paket - smeštaj, ski-pas, opremu i instruktora, saputnik ga dobija besplatno.