Turistički vodič za Pariz u vreme protesta: Iznajmite bicikl i bežite od Bastilje

Novosti Online / A.M.

08. 01. 2020. u 11:39

Туристички водич за Париз у време протеста: Изнајмите бицикл и бежите од Бастиље

Arhiva V.N. - Foto: G. Čvorović

Izbegavajte železničku stanicu Lion i Est, ne koristite metro liniju 8, ne idite na Trg Bastilja, ne šetajte Grand bulevarom i iznajmite trotinet

IZBEGAVAJTE železničku stanicu Lion i Est, ne koristite metro liniju 8, ne idite na Trg Bastilja, ne šetajte Grand bulevarom i iznajmite trotinet - to su najvažniji saveti za turiste koji u narednom periodu odluče da posete Pariz.


U Parizu su počele velike januarske rasprodaje koje će trajati do 4. februara, čitav Diznilend je u znaku "Ratova zvezda" i promocije novog filma, a po gradu će predstojećeg vikenda na putu do dvorca Vinsen prolaziti 700 neverovatno dobro očuvanih oldtajmera koje su vozili slavni glumci ili su "igrali" u čuvenim filmovima. Za to vreme "žuti prsluci" će protestovati, jer su najavili blokadu Pariza 9. i 19. januara.


Najkritičniji dan je subota, ali pored ovih redovno se održavaju i drugi štrajkovi, pa su tako, recimo, piloti i turistički vodiči najavili protest u ponedeljak 3. februara.


Protestni marš obično počinje oko 13 časova i žuti prsluci se najčešće okupljaju na stanici Lion, pa idu ka Bastilji i protest se završava na stanici Est. To znači da je zatvorena metro linija 8 kao i nekoliko stanica na liniji između Grand Bulevara i Opera.


Treba imati u vidu da automatske metro linije 1 i 14 voze uvek, pa i u vreme štrajka. Ostale metro linije saobraćaju na pet do deset minuta, ali subotom, zbog štrajka, ne staju na svim stanicama.


Pročitajte još: Protest u Parizu, policajacima prekipelo


Iznajmljivanje trotineta i bicikala u Parizu je jednostavno, a dovoljno je imati kreditnu karticu. Mnogi trotineti mogu da se ostave bilo gde, a za bicikle postoje stanice. Prosečna cena je 12 evra za četiri sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije