SAMO u Valjevskim planinama najviši od tri zelena vrha može da se zove Mali Povlen, a najniži Veliki Povlen, iako je manji i od Srednjeg Povlena. Ta valjevska duhovita zavrzlama s imenima kao da dodatno privlači mnogobrojne posetioce da vikendom uživaju na ovim blagim visijama. One su, u ovo doba godine, okupane paletom nežnih boja planinskog bilja, od žućkasto-zelene do ljubičaste. Povlen ima i muzikoterapiju, za koju su zaduženi horići cvrčaka i pčela, koje prati veliki šaputavi hor trava i šume koje talasa povetarac.

Mali Povlen, prvi vrh koji se vidi sa puta Valjevo - Bajina Bašta, izdaleka izgleda kao silna piramida koju je teško osvojiti. Slika je drugačija kada stignete, automobilom ili autobusom, do prevoja Debelo brdo odakle počinju šetačke staze.

Pročitajte još - Biseri riznice valjevske pustinje (FOTO)

Tu možete da nađete smeštaj u domaćoj radinosti kod ljubaznih i vedrih domaćina, uvek raspoloženih za čašicu razgovora. Veće grupe nastavljaju makadamskim putem još oko kilometar i po, do velikog i lepo uređenog planinarskog doma kluba "Povlen", uz koji se nalazi i kamp koji se vikendom šareni od šatora ljubitelja prirode.

Odatle se grana nekoliko staza za uspon na povlenske vrhove koje su toliko blage da mogu da ih savladaju i najmlađi planinari, a prostrani usputni pašnjaci su idealni za plandovanje i sanjarenje. Zato onaj ko odluči da napravi prve korake na planini, treba bi da krene od Povlena.

Pročitajte još - Suva planina: Mesto bliže nebu, gde vetar odnosi brige

Najblaža staza, širok poljski put koji je i glavna pešačka magistrala, vodi od Debelog brda do skretanja za Mali Povlen. Na ovom putu, koji je i deo trase čuvenog povlenskog of-roud relija, često, na svoj način, "planinare" i vozači terenaca.

Sa tog širokog puta obeleženo je skretanja na Kneževo polje sa lepom rustičnom crkvicom posvećenom Velikomučeniku arhiđakonu Stefanu. Između nje i drvenog zvonika staza vodi na Mali Povlen sa koga se pruža predivan pogled na vence palnina uz Drinu. Na horizontu se u nijansama maglovito plave ocrtavaju Majevica i Romanija u Bosni, izpred kojih se zeleni bedem podrinskih planina u Srbiji, Sokolska, Boranja, Jagodnja i Gučevo.