I NAREDNOG leta će srpski turisti najviše letovati u Grčkoj, a naši turistički radnici očekuju da će hit destinacija biti Jonska obala.

Skoro 700.000 srpskih turista ove godine odmaralo se od Krfa i Halkidikija do Krita i Rodosa, a posle početka prodaje aranžmana za sledeće leto, već je jasno da će Grčka zadržati dominantnu poziciju na tržištu Srbije.

Kada je proteklo leto u pitanju, posle Grčke najviše aranžmana je prodato za Tursku, na trećem mestu je Italija, četvrtom Crna Gora, a petom - Egipat.

PROČITAJTE JOŠ - Gde je najlepši doručak na svetu?

- Mnoge moje kolege prognoziraju da će sledeće sezone aranžmani za Tursku i Egipat biti još traženiji, s obzirom na to da obe zemlje beleže skok u celoj Evropi. Ipak, smatram da će Grčka zadržati dominantu poziciju, a treba sačekati i videti koje će cene Turska i Egipat ponuditi za naredno leto - kaže Ljubiša Nešovanović iz “Robinzona”, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Turistički cvet”. - Kada se sve uzme u obzir, kvalitet mora, plaža, klime, usluge, blizine i bezbednosti, Grčka proizilazi kao najlogičniji izbor. Sledećeg leta hit će biti južna obala Jonskog mora, koju su donedavno najviše posećivali Skandinavci i gosti iz Velike Britanije. Ova obala ima izuzetno kvalitetan apartmanski smeštaj sa bazenima, fantastične plaže i ukusnu hranu, a zahvaljujući avionskim aranžmanima iz Beograda tamo će moći da stignu i gosti koji ne vole autobuski prevoz.

Nešovanović je ubeđen da će 2019. godine hit destinacije biti Sivota, Parga i Lefkada, jer će biti zakupljen čarter-let do obližnje Preveze. Cene će biti prihvatljive srpskom džepu - od 199 evra za avio-prevoz i smeštaj. Na ovoj obali je provod po meri srpskog turiste - uveče je idealno za šetnju, postoji i noćni život, ali umeren.

Aleksandar Seničić, direktor JUTA, veruje da će narednog leta Egipat biti hit odredište, a pogotovo Šarm el Šeik u koji naši turisti nisu išli tri godine.

U “Argusu” su uvereni da će autobuski aranžmani za Grčku i naredne godine biti najtraženiji.

- Ne verujem da će se pojaviti neka zaista nova destinacija, jer bi to mogla da budu samo Kanarska ostrva ili Maroko, ali je reč o odredištima koja nisu lako dostupna za naše turiste - kaže Srđan Andrejević iz “Argusa”.


BIĆE LAST MINITA

Pošto su srpske agencije “Er Srbiji” za naredno leto već najavile oko 970 čarter-letova, turisti mogu da očekuju popuste i veliki broj last minit aranžmana.

S obzirom na to da i strane avio-kompanije prevoze naše turiste, jasno je da su mnoge agencije zakupile (pre)više kapaciteta. Treba računati na to da će agencije nuditi popust za sav smeštaj koji su platili unapred.