Možete doručkovati u svakoj zemlji, ali i dalje nećete naći ništa slično kao što je turski kahvalti. U prevodu, „pre kafe“, poenta kahvaltija je u deljenju i povezivanju. Dok ostatak sveta na doručak gleda kao na rutinu i nešto što je obavezno, kahvalti je okupljanje koje zbližava prijatelje i porodicu.

U Turskoj tradicija uživanja u dugim obrocima koji su svojevrsni društveni događaj datira još od Otomanskog carstva koje je trajalo preko 600 godina. Kako se carstvo širilo, tako su se širile i tradicije i gastronomija koja je primala uticaje Bliskog istoka, Centralne Azije i Istočne Evrope.

PROČITAJTE JOŠ - Da li se isplati šoping u Temišvaru?

Turska hrana nije toliko prisutna u svetu, kao hrana iz Francuske, Kine ili Italije, a smatra se jednom od najboljih na svetu. Kada je Entoni Burdejn posetio Istanbul 2015. godine, hrana i piće bili su sasvim dovoljni da odvuku njegovu pažnju sa političke situacije u zemlji te godine.


Šta je kahvalti?

Turski doručak nije samo jedno jelo već nekoliko tanjira koje mi tradicionalno nazivamo meze. Klasičan kahvalti varira od regije do regije, ali njegove osnove su sir, pecivo, umaci i sosevi, masline, jaja, sveži krompir, krastavac, hleb, suhomesnati proizvodi i nekoliko vrsti džema. Ipak, nijedan kahvalti nije kompletan bez šolje čaja.

Pri služenju kahvaltija postoji jedan šablon – prvo se služi sveži crni čaj, a onda dobijate tanjir kako biste se pripremili za sve što će doći. Stižu pržena jaja koje prati činija sa paradajzom i krastavcima, zatim tanjir sa 10 vrsta sira, činija sa nekoliko vrsta maslina, korpa sa hlebom i korpa sa pecivom. Konačno, činija sa svežim voćem i sok od ceđene pomorandže za dezert.

PROČITAJTE JOŠ - Rizort usred džungle sa najlepšim pogledom na svetu

Prvo pitanje koje ćete sebi postaviti jeste odakle uopšte početi? Počnite od jufke, beskvasnog turskog hleba. Posle jednog zalogaja pitaćete se kako ste uopšte živeli bez njega, a onda krenite od svega pomalo.

Depositphoto

Gde ćete naći najbolji kahvalti u Istanbulu?

Restoran Cesme Bazlama: mali porodični restoran sa velikom reputacijom postaće jedno od vaših omiljenih mesta u Istanbulu. Vrele jufke i hleb koji se pravi ispred vas oduševiće vaše nepce! Dođite pre 10 ujutru kako biste izbegli gužvu.

Aranda kafe: Manje poznati restoran koji se nalazi u jednoj mirnoj ulici pored kule Galata. Neverovatna hrana!

Zoo Cafe Kadikoy: Nalazi se na azijskoj strani Istanbula, a njegov enterijer je inspirisan životinja kao što nalaže ime. Ovde možete probati malo lakšu i zdraviju verziju tradicionalnog turskog doručka.

(B92)