Mirisi Vojvodine na krovu Srbije (FOTO)

S. BAJIĆ

26. 03. 2017. u 21:55

Završen Festival vina, hrane i turizma na Kopaoniku

Мириси Војводине на крову Србије (ФОТО)

Uspešno predstavljeni vojvođanski proizvođači Foto D. Dozet

"VINSKI bonton", predavanje enologa LJubice Radan, a zatim druženje na festivalu proizvođača vina i hrane iz naše zemlje i regiona, stavili su tačku na 5. festival vinara i gastronoma "Vinterfest".

Na našoj planinskoj lepotici predstavilo se više od 50 izlagača, među kojima su dominirala poljoprivredna gazdinstva, porodične firme i proizvođači hrane iz više sela u okviru novog projekta "Ukusi Vojvodine".

- Ovogodišnji festival konačno je uspeo da na odgovarajući način spoji vino i gastronomiju - kaže Nataša Budisavljević, direktorka udruženja "Interfest", organizatorka manifestacije.

- Ponuđene su i nove sorte vina, autohtone kao i vojvođanski specijaliteti pripremljeni na tradicionalan način, od kozjeg i kravljeg sira sa Fruškogorja, do kulena, kobasica, šunke i slanine iz Bačkog Petrovca, Kovilja. Takođe, veliki broj turista, koji je boravio na "krovu Srbije", imao je priliku da se upozna sa proizvođačima i degustira proizvode.

KULEN IZ BAČKOG PETROVCA ČUVENI kulen iz Bačkog Petrovca ponudio je Karol Horvat, dok je Sava Graorac iz Kovilja ponudio suhomesnate proizvode od mangulice.

Predstavljen je i čuveni "Bin fest" - pasuljijada sa specijalitetima, paštetama i pitama od pasulja, koje je ponudio Dragan Vukotić, a pažnju posetilaca, privlačili su i "fruškogorski lipov med", društva "Jovan Živanović" iz Novog Sada, kao i sirevi, vina i domaći kolači iz Žablja i Čuruga.

- Publika je za sve proizvode imala samo reči hvale - zadovoljna je LJiljana Paušić Mojić iz Jaska.

- U našem gazdinstvu proizvodimo 11 vrsta kozjeg sira neobičnog ukusa, i to isključivo po starim recepturama. Recimo samo da, po modelu starom 200 godina, pravimo sir koji šest meseci odležava u hrastovini i zrenjem dobija neobičan miris.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije