Kraj spomenika na mestu gde je poginuo Žikica Jovanović Španac: Umesto venaca, samo izgovori i jedna voštanica

T. P.

sreda, 08. 07. 2020. u 08:27

Крај споменика на месту где је погинуо Жикица Јовановић Шпанац: Уместо венаца, само изговори и једна воштаница

Foto Privatna arhiva

U Radanovcima, kod Kosjerića, su na Ivanjdan svi imali izgovor
SVE do ove godine, na nekadašnji Dan ustanka naroda Srbije, u selo Radanovci, gda je poginuo španski borac i narodni heroj Žikica Jovanović Španac, dolazili su bar predstavnici opštinske organizacije SUBNOR iz Kosjerića. Ali, u utorak se ni oni nisu pojavili, a - umesto venaca i cveća - kod spomenika je gorela voštanica koju je zapalio neko od meštana.

U Kosjeriću su na Ivanjdan svi imali izgovor. Održavana je sednica opštinskog parlamenta, pa su važni ljudi iz vlasti morali da se bave uzrocima i štetama od poplava, te drugim temama, a samo je sekretar opštinske organizacije SUBNOR Zarija Popović bio tužan i - iskren.

- Učesnika narodnooslobodilačkog rata skoro da i nema među živima. Ostala je nekolicina nas koji još poštujemo njihov doprinos borbi protiv fašizma, ali zbog ove situacije, ni te starine nisu htele da rizikuju putovanje kolima u Radanovce. Kad se bude moglo, organizovaćemo uređenje ovog sponem-obeležja - kaže Popović.

A, sve do devedesetih godina prošlog veka, u Radanovačka brda kod Kosjerića, gde je 12. marta 1942. život izgubio čuveni Španac, dolazile su đačke ekskurzije, planinari, izviđači i delegacije boračkih organizacija. Od pre dve decenije, međutim, sve se promenilo - posle rehabilitacije dvojice srpskih žandarma, narednika Bogdana Lončara i kaplara Milenka Brakovića, u koje je Žikica pucao 7. jula 1941, u Beloj Crkvi kod Krupnja. I vandali su dvaput skrnavili spomen-obeležja, a "vešanje" i skidanje bronzane figure sa postolja su osujetili čobani. U memorijalnom kompleksu, koji obuhvata čak devet sela, kruži i verovanje da im je spomenik Jovanoviću doneo prokletstvo, zato što je na Ivanjdan "pucao u braću Srbe"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Svakako je

08.07.2020. 08:33

neosuđeni ubica... ali, stigla ga je kazna. Komunistički fanatik, kakav crni heroj...

Раша

08.07.2020. 09:08

Устанак је почео тако што је Жикица убио српског жандара. Шта ту има да се слави?

električar

08.07.2020. 09:47

Još jedan dokaz kakv smo mi narod ustvari i putokaz za one kojima sugeriramo da u nas treba imati poverenja i da smo mi siguran partner ...

име познато редакцији

08.07.2020. 09:52

Убијао с леђа - убили га с леђа

Ministar

08.07.2020. 10:53

Zikica je bio heroj posto je ubio dva zandarma, a ovi kojima se to ne dopada su vandali? Kako bi danas zvali nekoga ko bi ubio dva policajca na vrsenju duznosti?