Kikinđanina skupo koštalo uništavanje staništa: Potanjirao pašnjake, pa platio 100.000 dinara

Lj. P.

subota, 04. 07. 2020. u 17:22

Кикинђанина скупо коштало  уништавање станишта: Потањирао пашњаке, па платио 100.000 динара

Foto A.Sučić

Kikinđanin kažnjen zbog uništavanja staništa biljaka i životinja u Specijalnom rezervatu prirode
KIKINĐANIN D.B. (44), kažnjen je u Prekršajnom sudu u Kikindi sa 100.000 dinara zbog uništavanja staništa u Specijalnom rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje". Okrivljenog je Pokrajinskoj inspekciji zaštite životne sredine prijavilo Udruženje za zaštitu velike droplje a on je priznao da je 30. septembra 2019. godine na području atara sela Sajan, na lokalitetu Rondetler, koje se nalazi u granicama ovog zaštićenog područja, potanjirao oko 16 hektara pašnjaka, livada, trstika i močvara unutar deset katastarskih parcela.

Pre toga, nije tražio uslove zaštite prirode za ove aktivnosti od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, za šta je kažnjen sa 50.000 dinara. Dodatnom kaznom u istom iznosu sankcionisan je zbog toga što navedene radove nije prijavio pisanim putem upravljaču ovog zaštićenog područja.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da su tanjiranje, i uopšte obrada i drugi vidovi uništavanja takvih staništa, na kojima žive mnogobrojne strogo zaštićene vrste biljaka i životinja zabranjeni Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje".

Uništena su i staništa slatinskog cveta, pontskog pelena, slatinskog pelena, slatinskog zvezdana, kantariona i devesilja, koji spadaju u zaštićene biljne vrste, ali i staništa ptica koje se gnezde na tlu ili livadskoj vegetaciji, velike srnadice, poljske ševe, žutepliske, obične travarke i drugih.

GNEZDILIŠTE

- UKOLIKO se nastavi uništavanje iskonske panonske stepe, posebno u Banatu, na sigurnom smo putu da sve te vrste izgubimo, bez obzira na to što su zaštićene - navode u Zavodu. - To je jedino područje na kome se gnezdi orao krstaš i velika droplja kod nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)