KRALjEVO – Rušenjem stare i prilično dotrajale školske zgrade, u kraljevačkom naselju Ribnica započeo je dugo iščekivani projekat izgradnje potpuno novog, savremenog objekta ovdašnje Osnovne škole „Sveti Sava“.

Vrednost ovog kapitalnog projekta, jednog od najznačajnijih u gradu na Ibru, iznosi oko 400 miliona dinara, obezbeđenih preko Kancelarije za javna ulaganja, dok je lokalna samouprava imala veliki udeo u pripremi tehničke dokumentacije, elaborata rušenja i pribavljanju svih neophodnih dozvola.

- Izvođač radova i za rušenje stare, a potom i za izgradnju nove škole po svim evropskim standardima je Građevinsko preduzeće „Tončev gradnja“ iz Surdulice. Rok za završetak svih radova je 400 dana, tako da se nadamo, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, da će se đaci i njihovi nastavnici u novu školsku zgradu useliti za početak školske 2021/22. godine – kaže Vukosav Konjikušić, koordinator projekta.

Nova, dvospratna škola, u kojoj će nastavu pohađati 700 osnovaca imaće neto 5.800 kvadratnih metara. U okviru projekta planirana je izgradnja i fiskulturne sale, kao i sportskih terena na otvorenom.

- Dvorište će biti ograđeno i osvetljeno, biće montirana nova kotlarnica na pelet, zgrada će imati i takozvani pasoš energetske efikasnosti čime će se ostvariti velike uštede – dodaje Konjikušić.

Ova osmoljetka u Ribnici sagrađena je 1965. godine, a od 1997. nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja. A, dok nova škola bude u izgradnji, učenici će nastavu privremeno pohađati u prostorijama obližnjeg Kulturnog centra Ribnica.

- Jedan deo prostora u KC je već adaptiran, a ostatak će biti tokom letnjeg raspusta po propisima Ministarstva prosvete – kaže Snežana Madžarević, direktorka OŠ „Sveti Sava“. - Tokom vanrednog stanja zbog epidemije kovidom-19, sve kolege su vredno i nesebično učestvovale u preseljenju kompletnog školskog inventara u privremene prostorije, istovremeno odgovorno ispunjavajući i sve dnevne obaveze i zadatke. Ponosna sam na njih.

NOVO GRADSKO JEZGRO

- Ribnica je na zadovoljstv meštana prethodnih godina postala praktično novo gradsko jezgro. Posle izgradnje hale sportova koja je već bila domaćin brojnih međunarodnih takmičenja, izgrađena su dva moderna ritejl tržna centra, potpuno je renovirana ambulanta i završeno šetalište uz Ibar – naglašava dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. - Osim nove škole, u toku je izgradnja prvih 214 stanova za bezbednjake, gradićemo i novi vrtić, a uskoro krećemo i u izgradnju zatvorenog bazena.