Prava medicina, a ne bajanje i pijavice: Kedrović lečio i prosvećivao Čarapane

s. Babović

nedelja, 31. 05. 2020. u 08:33

Права медицина, а не бајање и пијавице: Кедровић лечио и просвећивао Чарапане

Zorica Simić kraj dela Kedrovićeve apoteke Foto S. Babović

Kruševljani su ponosni na jednu od najstarijih apoteka, iz vremena Kneževine Srbije, koja je otvorena 1868. godine. Dragoslav obilazio okolinu varoši i uveravao ljude u prednosti pravog zdravstva
KADA se kaže apoteka u Kruševcu, pomisli se na "Kedrović". Legendarna apoteka istoimenog farmaceuta Dragoslava Kedrovića (1839-1907) odolevala je vremenu čak od 1868. godine, kada je otvorena. Kruševljani se nadaju da će "Kedrović" zadržati svoje ime, i pored nedavno potpisanog ugovora koji se tiče gradske apotekarske ustanove i javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije.

Koliko je ova apoteka bila dragocena za lečenje, ali i zdravstveno prosvećivanje Čarapana, srećno svedoči deo inventara iz prve apoteke "Svetog Jovana", koji se danas čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu.

- KEDROVIĆ je bio minhenski đak, magistar farmacije, čije je mesto u istoriji farmacije neprocenjivo - kaže, za "Novosti", etnolog Zorica Simić iz Narodnog muzeja. - Kruševac je s njim postao šesta varoš u Kneževini koja je dobila apoteku "Kod Svetog Jovana". Kod nas je deo nameštaja (oficina) iz najstarije apoteke, koji je svojevremeno apotekar "pogodio" kod stolara Franca Vintera, kao i na desetine predmeta iz inventara (flašice, bočice, avan za biljke, posude za preparate, injekcije sa ampulama, levci, tučkovi...).

U Muzeju se čuva i prvi recept slavnog učenjaka, poreklom iz Ugrovaca u Mađarskoj, koji je, svedoči sagovornica "Novosti", bio više od apotekara.

- Vrlo brzo je stekao poverenje naroda, bio je filantrop, pomagao siromašnim đacima, a kao prosvetitelj, obilazeći okolinu varoši, uspeo je da uveri ljude u prednosti pravog zdravstva i pomogne im da se oproste od bajanja, sumnjivih isceljenja, korišćenja pijavica i drugih zastarelih ili sujevernih metoda lečenja - predočava Zorica Simić. - Vrlo brzo je otvorio i ekspozituru u Ribarskoj Vanji, pomagao je voćarima da osavremene tehnologiju u poljoprivredi, odškolovao je mnogobrojne apotekare.

Apoteka Dragoslava Kedrovića iz 19. veka u Kruševcu

ODLIČNO ocenjeni izveštaji strogih revizora o radu i opremljenosti apoteke neposredno su odslikavali rad apoteke "Kod Svetog Jovana", koja je iz Dušanove ulice preseljena na plato kod Doma sindikata, a potom u Vidovdansku ulicu, gde je i danas.

Za svoj rad, Dragoslav Kedrović nagrađen je Ordenom Svetog Save i Takovskim krstom za učešće u ratovima 1876. i 1887. Lečio je koristeći austrijsku farmakopeju, odnosno, od 1881. - srpsku farmakopeju. Porodičnu tradiciju nastavio je sin Dušan (1879-1965), koji se školovao u Beču i Inzbruku, a potom je sve do penzije apoteku vodila Dušanova supruga.

Kedrovići su svojevremeno bili ekskluzivni distributeri kruševačke bolnice, načelstva kruševačkog, građanstva, ali i siromašnih đaka, kako je istraživao 1968. godine Milutin R. Jugović u knjizi "Stoleće učene farmacije u okružju kruševačkom". Čitavih 95 godina generacije Kedrovića lečile su grad, ali je "Kedrović" nastavio da živi i posle njih, i dugo su u njemu korišćeni i stari delovi apotekarskog nameštaja, koji se i danas tu čuvaju.

SPOMENIK

NA mestu gde je bila apoteka "Kod Svetog Jovana", na platou ispred Doma sindikata, decembra 2012. godine vraćen je spomenik koji predstavlja kamilicu, delo akademskog vajara Milivoja Mićića, pod nazivom "Kedrovićev cvet".KONCESIJA

UOČI Drugog svetskog rata, Kruševac je imao četiri apoteke i 13 zaposlenih, a po završetku rata, apoteke su nacionalizovane i tako je 1960. godine nastala Zdravstvena ustanova "Apoteka Kruševac". Poslednjih godina je u dugovima, a nedavno su predstavnici Grada, osnivača ZU i Apotekarske ustanove "Dr Maks" potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti u 27 objekata u Kruševcu i okrugu. Visina koncesione naknade je 1,9 miliona evra (bez PDV), a jednogodišnje koncesiona naknade u iznosu od 80.000 evra tokom 12 godina.