Građevinci u Vojvodini prvi pobedili virus, firme i dalje traže nove radnike i stručnjake

Z. GRUMIĆ

21. 04. 2020. u 13:29

Грађевинци у Војводини први победили вирус, фирме и даље траже нове раднике и стручњаке

Jedno od gradilišta u Novom Sadu

Uz reorganizaciju zbog vanrednog stanja, neimari nastavljaju započete projekte
POSLE kraćih zastoja i reorganizovanja za rad u uslovima vanrednog stanja, građevinske firme u Vojvodini su započete poslove nastavile gotovo u punom obimu. Nadležni kažu da se primenjuju sve propisane mere zaštite, a radno vreme se podešava shodno zabrani kretanja.

Neophodne preraspodele je obavila industrija građevinskog materijala, pa tako proizvodnju postepeno nastavljaju pogoni u Kanjiži, Kikindi, Sremskim Karlovcima, Inđiji...

- I u pandemiji se potvrđuje to da je građevinarstvo, uz poljoprivredu, naša najvitalnija i najprosperitetnija privredna grana. Lane je zabeležen najveći rast, a ove godine, uprkos svemu, nastavljamo realizaciju mnogih ambicioznih planova i nastojimo da se izborimo sa nedostatkom radne snage - kaže predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine Josip Modić.

Firme, saznajemo, konstantno traže zidare, tesare, armirače i druge majstore, a pozivi su otvoreni i za građevinske, te elektroinženjere.

- Očekujem i to da će mnogi majstori različitih struka i profila, koji su se zbog pandemije vratili iz zapadnoevropskih zemalja, odlučiti da ostanu i rade u Srbiji. Jer, sada plate u domaćem građevinarstvu dostižu i do 1.300 evra, što je praktično isto kao i u inostranstvu, kada se oduzmu tamošnji troškovi stanovanja i ostali izdaci - zaključuje Modić, i naglašava stav da građevinska preduzeća, kao bitan segment realnog sektora, pune budžete na svim nivoima i biće oslonac privrednog oporavka posle pandemije.

BRIGA RADNICI na gradilištima nose zaštitne maske, koriste sredstva za dezinfekciju i trude se da održe međusobno rastojanje od bar dva metra, a o tome koliko firme - pogotovo one veće, sa ozbiljnijim poslovima - vode računa o zaposlenima, svedoči i primer "Galensa" koji svojim zaposlenima, pored zadovoljavajućih i redovnih plata, omogućava i to da stanove kupe pod povoljnijim uslovima, uz otplatu na više rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije