VREME je dosad pogodovalo građevincima koji u industrijskoj zoni "Zmič" kod Paraćina podižu opštinsku halu površine 3.000 kvadrata.

Podsetimo, lokalna samouprava je ovaj objekat još polovinom prošlog decembra, ugovorom, dala u zakup švedskoj kompaniji "Rimaster", a ovih dana se privodi kraju izrada betonskih konstrukcija. Slede montaža čeličnog krova i zatvaranje hale panelima, a onda će na red doći izrada podova i unutrašnje uređenje - sve tokom februara.

Do kraja marta je predviđeno instaliranje proizvodne opreme, pa bi "Rimaster" polovinom aprila, sa lokacije koju trenutno koristi, ovde trebalo da preseli proizvodnju.

Pritom, iz paraćinske lokalne samouprave poručuju da je ova hala samo prva faza izgradnje industrijskog parka. U ovdašnjoj Upravi za investicije, koja realizuje projekat čija vrednost premašuje dva miliona evra, naglašavaju i to da će se graditi još jedan manji objekat, od 1.600 kvadrata, a u sledećoj fazi i treći, površine između 3.000 i 4.000 kvadratnih metara.

PROČITAJTE JOŠ: Sve od neolita do dolaska Rimljana: Šta je otkriveno od arheološkog nasleđa Paraćina za dve godine

Kako se industrijski park bude širio, tako će i "Rimaster" povećavati proizvodnju i zapošljavati sve više radnika, a planovima je definisano da ih u punom kapacitetu bude čak 1.000...

EVROPSKI STANDARDI

S OBZIROM na to da su zahtevi "Rimastera" veoma visoki, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti, uslovima rada i ekološkim standardima objekata u kojima rade, pogon u Paraćinu će biti poput bilo koje, najsavremenije hale u Evropskoj uniji. Zbog planiranog energetskog pasoša znanog kao "Grin A", grejanje praktično neće biti potrebno, odnosno ako spoljna temperatura "padne i na 20 stepeni ispod nule, unutra će prirodno biti 14 u "plusu"...

REZERVACIJE

OSIM hale za Šveđane, u paraćinskpj Industrijskoj zoni se trenutno grade još objekti za još četiri preduzeća - jedno inostrano i tri domaća. U nedavno otvorenom bloku "Zmiča", još tri firme su rezervisale parcele i uskoro bi trebalo da budu zaključeni kupoprodajni ugovori. Od ova tri investitora, jedan je iz Nemačke, a drugi iz Francuske.