MLADI Piroćanac Vlada Veselinović, harmonikaš i kompozitor, našao se u svetskoj enciklopediji najboljih harmonikaša današnjice. Enciklopedija je izdata prošlog aprila u SAD, tačnije Njujorku, a među njenim koricama su najbolji solisti ovog instrumenta sa svih meridijana i svih muzičkih opredeljenja. Veselinović je opsednut muzikom Srbije, celog Balkana, ali istovremeno svira i mnoge druge, njemu drage svetske kompozicije.

Kako kaže, svakako je prijatno i čast je naći se u društvu najboljih harmonikaša današnjice, naročito sa muzikom našeg podneblja koje je prebogato muzičkim nasleđem.

- Harmonika je instrument koji je nažalost poslednjih godina neopravdano zapostavljen, a ja nastojim da se to promeni. U Srbiji je uprkos tome mnogo mladih ljudi virtuoza na njoj. Najbolji način za to je da se vrati njeno izučavanje jer je sadašnja literatura stvarno oskudna - kaže Veselinović koji najviše vremena provodi u svom studiju gde snima i komponuje.

Pomenuta enciklopedija, inače, sadrži kompletnu biografiju Veselinovića za koga se kaže da je autor mnogih notnih i stručnih zapisa o harmonici i da je do sada objavio 13 raznih zbirki, a najznačajnija je "Škola narodne muzike za harmoniku" objavljena 2014. godine.

Pročitajte još - Od Baha do sevdaha: Lazarova harmonika se čula do Njujorka

Njegove kompozicije prate i mnogobrojni spotovi na kojima su najčešće prirodne lepote ovog dela Srbije. Za muzičku produkciju na harmonici osvajao je nagrade na festivalima u Rumi, ali i u Staparima. Poslednjih godina pokrenuo je internet-forum harmonikaša, na kome su majstori ovog instrumenta iz cele Srbije, ali i sveta, kao serviseri ovog instrumenta.

Veselinović, inače, sarađuje sa ovdašnjim folklorašima, a u poslednje vreme sve više i sa muzičarima u Somboru i Staparima, gde je rado viđen gost i gde je imao nekoliko koncerata i solističkih nastupa.

UDžBENICI ZA POČETNIKE

OSIM muzike velika opsesija Vlade Veselinovića su i prirodne lepote poput kanjona Jerme nedaleko od Pirota, gde je snimao spotove za svoja muzička ostvarenja. Narodna kola su obavezni deo njegovih nastupa, ali i muzika ravne Vojvodine, Makedonije, Bugarske, Grčke. Kako bilo, harmonika je svet ovog marljivog Piroćanca koji piše i udžbenike za početnike.