Od Baha do sevdaha: Lazarova harmonika se čula do Njujorka

Branko PUZOVIĆ

utorak, 07. 01. 2020. u 08:54

Од Баха до севдаха: Лазарова хармоника се чула до Њујорка

Lazar Pušić

Uspeh Valjevca Lazara Pušića, virtuoza na klasičnoj harmonici, našao se u Svetskoj je enciklopediji najboljih umetnika. Prestižni "Tajms skver pres" ga svrstao među najuticajnije svetske ličnosti iz oblasti muzike u 2019.

MLADI umetnik na klasičnoj harmonici Lazar Pušić (25) iz Valjeva nalazi se na upravo objavljenom spisku najuticajnijih svetskih ličnosti iz oblasti muzike u 2019. godini po oceni prestižnog i uglednog časopisa "Tajms skver pres" iz Njujorka! Lazar je i u Svetskoj enciklopediji harmonike, u kojoj su biografije svega 1.000 najboljih umetnika na ovom instrumentu. Uz klasičnu, koja mu je osnovni profesionalni poziv, uspešno svira sve vrste muzike. Pobedio je i na čuvenom festivalu narodne muzike "Ilidža" u Sarajevu.

Bio je učenik generacije Muzičke škole "Živorad Grbić" u Valjevu, u klasi profesora Vladimira Obradovića. Potom je bio prvi na rang-listi za upis na Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu, gde je harmoniku studirao u klasi profesora Danijele Rakić. Tokom školovanja, osvojio je oko 140 nagrada, priznanja, pehara i diploma na muzičkim takmičenjima. Oktobra 2018. odbranio je master rad, kao najuspešniji u svojoj generaciji, jedini sa maksimalnom prosečnom ocenom - desetkom.

- Harmoniku sviram od devete godine, pre svega klasičnu muziku, potom tradicionalne kompozicije Balkana, varijete, džez, ruske romanse, razne druge umetničke pravce i dela svetskih autora - kaže Lazar. - Muzika je za mene najviši oblik umetnosti i oduvek sam se trudio da izgradim sopstveni, prepoznatljivi stil sviranja. Iskreno, ne pratim previše modne trendove u muzici, ali smatram da predstavljaju važan segment današnjice i načina života savremenog čoveka. Izuzetna je čast što se moje ime našlo na dva značajna spiska svetskih umetnika na harmonici, u njujorškom časopisu i u enciklopediji.

Prema ocenama stručnjaka, Pušić je jedinstven i upečatljiv upravo po energičnim nastupima. Ali, i po veoma prefinjenom osećaju i dinamičkom nijansiranju i lirskom izražavanju muzike na harmonici. Lazar naglašava da ga najviše interesuje četvrttonska muzika i mikrotonalna klavirna harmonika. Nada se da će uskoro detaljno da se bavi tom oblašću muzike, a kroz doktorske studije ostvari trajni naučni doprinos na polju akademske harmonike.

- Četvrttonska muzika predstavlja poseban tonski sistem klasične muzike koji se zasniva na podeli oktave na 24, umesto 12 polustepena koliko ih nauka do sada poznaje i koji se koriste širom sveta - objašnjava Lazar. - Ovaj sistem daje dvostruko veće tonske i izvođačke mogućnosti u okviru jedne oktave, samim tim i vrlo specifične frekvencije tonova na koje prosečan slušalac nije navikao. To pruža potpuno novi zvučni spektar i uživanje. Mikrotonalna harmonika zasniva se na mogućnosti izvođenja upravo četvrttonova, pomoću posebne konstrukcije unutar instrumenta. Ova oblast veoma je malo istražena i zato želim baš u njoj da ostvarim svoj originalni naučni doprinos i krunišem sve svoje dosadašnje uspehe.

Posebno je, ističe, ponosan i što je ubedljivo trijumfovao na čuvenom, 55. Festivalu narodne muzike "Ilidža" u Sarajevu, u konkurenciji 37 najboljih takmičara. Kao nagradu, dobio je unikatnu italijansku harmoniku "setimo soprani", namenski izrađenu za ovaj festival.

Nisu ga zaobišla ni priznanja u zavičaju - jedini iz svoje generacije trostruki je dobitnik Nagrade grada Valjeva! Jedini je petostruki pobednik takmičenja "Prva harmonika"!

- Moj otac je studirao veterinu u Sarajevu i još tada je zavoleo sevdalinku, a tu ljubav je, kasnije, preneo i na mene - kaže Lazar. - Trebalo je veoma mnogo ljubavi, strpljenja, vremena, predanosti i učenja od raznih vrhunskih interpretatora, da potpuno ovladam ovim muzičkim pravcem. Veoma me raduju pozitivne kritike žirija "Ilidže" i publike, pogotovo što je finale uživo pratilo više od dva i po miliona gledalaca u BiH i regionu. Mnogo sam naučio gledajući snimke Jovice Petkovića, koji je po mom mišljenju najoriginalniji interpretator sevdalinki ikada. Mnogo je doprineo usavršavanju sevdalinke. Bio sam u prilici da isprobam jednu od njegovih harmonika, iako je dugmetara. I posle pola veka, njegova harmonika "dalape" savršeno radi, kao što su trajne i njegove kompozicije i virtuozna izvođenja.


INSTRUMENT ZA ČETVRTTONSKU MUZIKU

- DIREKTOR najveće fabrike harmonika u Italiji "Piđini" rekao mi je da bi moj instrument vrlo lako i brzo mogli da preprave, da na njemu može da se u potpunosti izvodi četvrttonska muzika - kaže Lazar Pušić. - To bi trebalo da bude realizovano tokom leta 2020. godine. U Evropi do sada niko još ne poseduje takvu klavirnu harmoniku. Nisam siguran da li četvrttonskih harmonika uopšte ima na prodaji u fabrici, jer se naručuju posebno i mislim da ih svega nekoliko umetnika na svetu poseduje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miladin

07.01.2020. 09:36

Zar se ne kaže Lazareva? Ne Lazarova, kako stoji u naslovu! Sve čestitke mladom umetniku i novinaru za tekst