MEŠTANI Ravnog Sela, uz podršku komšija iz Savinog Sela, Kucure, Zmajeva i Bačkog Dobrog Polja - u kojima je još od 2006. voda iz vodovoda zabranjena za piće zbog viška arsena - spremaju se da organizuju protest ispred zgrade SO Vrbas. Prete neplaćanjem vode i odvajanjem vodovoda od opštinskog preduzeća. Istovremeno, direktor JKP "Komunalac" Siniša Adamović najavljuje početak radova na unapređenju vodovoda u saradnji s Nemačkom razvojnom bankom - KfW.

Zdrava voda, nagovestio je Adamović, stići će najpre u Kucuru i Savino Selo, a do 2022. i u ostala tri sela u opštini. On je kazao da se voda iz seoskih vodovoda, bez obzira na to što je neispravna, mora plaćati, "jer svaka usluga koja se pruži ima svoju vrednost i troškove".

- Programom koji smo potpisali sa KfW bankom, zajedno sa Opštinom, kao osnivačem, a pod patronatom Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, ove godine će početi spajanje vodovoda u Kucuri i Savinom Selu sa vodozahvatom u Vrbasu, koji ima jednu od najzdravijih voda u Srbiji. Krajem 2020. pristupiće se proširenju kapaciteta i izgradnji rezervoara na vodozahvatu, kao i njegovom opremanju, kako bi mogao kontinuirano da snabdeva vodom za piće i grad i ta dva sela - naveo je Adamović.


PROČITAJTE JOŠ: Meni za svaku kravu: Todorovići ugađaju životinjama i prave jelovnik za svaku od njih posebno


Nemačka razvojna banka je za poboljšanje vodosnabdevanja u vrbaskoj opštini odobrila 4,1 milion evra. Određeno je da 30 odsto zajma bude dodeljeno bespovratno, a 70 procenata ili 2,8 miliona evra da se vraća posle grejs perioda od pet godina, sa godišnjom kamatom od jedan odsto, iz naplate vode od potrošača.

- Od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije dobili smo preliminarno odobrenje za pripajanje preostala tri naselja - Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva i Ravnog Sela - na postrojenje za proizvodnju vode u Vrbasu. Kancelarija bi za tu namenu izdvojila u prvoj fazi dva miliona evra, zatim još toliko u aprilu i maju ove godine, i dva miliona u završnoj etapi, za povezivanje Kucure i Savinog Sela na kanalizaciju. Time bi svih pet sela bilo priključeno na kanalizacionu i vodovodnu mrežu i povećao bi se broj korisnika - istakao je Adamović.


UZALUDNO TROŠENjE ENERGIJE

Žitelji Ravnog Sela ističu da je seoski vodovod izgrađen od mesnog samodoprinosa, i zahtevaju da njime, umesto "Komunalca", upravlja MZ.

- Sakupljanje potpisa za peticiju da se vodovodi vrate mesnim zajednicama je uzaludno trošenje energije, jer po Zakonu o komunalnim delatnostima distribucijom vode može da se bavi isključivo komunalno preduzeće - naglasio je Adamović.