Zdrava voda samo u obećanjima: Žitelji mnogobrojnih vrbaskih sela najavili protest zbog decenijskog problema

Z. Rajić

18. 01. 2020. u 07:53

Здрава вода само у обећањима: Житељи многобројних врбаских села најавили протест због деценијског проблема

Meštani Ravnog sela

Direktor JKP garantuje ispravnu česmovaču do 2022. Počinju radovi na vodovodu

MEŠTANI Ravnog Sela, uz podršku komšija iz Savinog Sela, Kucure, Zmajeva i Bačkog Dobrog Polja - u kojima je još od 2006. voda iz vodovoda zabranjena za piće zbog viška arsena - spremaju se da organizuju protest ispred zgrade SO Vrbas. Prete neplaćanjem vode i odvajanjem vodovoda od opštinskog preduzeća. Istovremeno, direktor JKP "Komunalac" Siniša Adamović najavljuje početak radova na unapređenju vodovoda u saradnji s Nemačkom razvojnom bankom - KfW.

Zdrava voda, nagovestio je Adamović, stići će najpre u Kucuru i Savino Selo, a do 2022. i u ostala tri sela u opštini. On je kazao da se voda iz seoskih vodovoda, bez obzira na to što je neispravna, mora plaćati, "jer svaka usluga koja se pruži ima svoju vrednost i troškove".

- Programom koji smo potpisali sa KfW bankom, zajedno sa Opštinom, kao osnivačem, a pod patronatom Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, ove godine će početi spajanje vodovoda u Kucuri i Savinom Selu sa vodozahvatom u Vrbasu, koji ima jednu od najzdravijih voda u Srbiji. Krajem 2020. pristupiće se proširenju kapaciteta i izgradnji rezervoara na vodozahvatu, kao i njegovom opremanju, kako bi mogao kontinuirano da snabdeva vodom za piće i grad i ta dva sela - naveo je Adamović.


PROČITAJTE JOŠ: Meni za svaku kravu: Todorovići ugađaju životinjama i prave jelovnik za svaku od njih posebno


Nemačka razvojna banka je za poboljšanje vodosnabdevanja u vrbaskoj opštini odobrila 4,1 milion evra. Određeno je da 30 odsto zajma bude dodeljeno bespovratno, a 70 procenata ili 2,8 miliona evra da se vraća posle grejs perioda od pet godina, sa godišnjom kamatom od jedan odsto, iz naplate vode od potrošača.

- Od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije dobili smo preliminarno odobrenje za pripajanje preostala tri naselja - Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva i Ravnog Sela - na postrojenje za proizvodnju vode u Vrbasu. Kancelarija bi za tu namenu izdvojila u prvoj fazi dva miliona evra, zatim još toliko u aprilu i maju ove godine, i dva miliona u završnoj etapi, za povezivanje Kucure i Savinog Sela na kanalizaciju. Time bi svih pet sela bilo priključeno na kanalizacionu i vodovodnu mrežu i povećao bi se broj korisnika - istakao je Adamović.


UZALUDNO TROŠENjE ENERGIJE

Žitelji Ravnog Sela ističu da je seoski vodovod izgrađen od mesnog samodoprinosa, i zahtevaju da njime, umesto "Komunalca", upravlja MZ.

- Sakupljanje potpisa za peticiju da se vodovodi vrate mesnim zajednicama je uzaludno trošenje energije, jer po Zakonu o komunalnim delatnostima distribucijom vode može da se bavi isključivo komunalno preduzeće - naglasio je Adamović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije