Meni za svaku kravu: Todorovići ugađaju životinjama i prave jelovnik za svaku od njih posebno

Z. Gligorijević

17. 01. 2020. u 07:45

Мени за сваку краву: Тодоровићи угађају животињама и праве јеловник за сваку од њих посебно

Milan Todorović Foto Z. Gligorijević

Nega i hrana su veoma bitne. Doduše, najvažnija je ljubav koju im pokazujemo, kaže Vukica

IAKO je porodica Todorović, iz Dublja, kod Svilajnca, najpoznatija po uzgajanju šampionskih goveda, ona je jedinstvena po tome što svako grlo ima svoj meni. Oni tačno znaju koja krava koliko i šta treba da pojede, a koncentrat prave sami. Ječam i kukurz proizvode takođe sami, a sojinu i suncokretovu pogaču kupuju.

- Kad krava nešto neće da jede, mi joj ugađamo kao detetu. Ako neće koncentrat, dajemo joj čisto brašno ili brašno i ječam. Pričamo im - ponosno će Vukica Todorović (58). - Nega i hrana su veoma bitne. Doduše, najvažnija je ljubav koju im pokazujemo. Sve krave su uvezene iz Nemačke, odakle uzimamo i seme, jer su ti bikovi najkvalitetniji. Već 13 godina ih izlažemo na Novosadskom sajmu i retko smo se vratili bez pehara. Prošle godine junica Hana bila je šampionka Novosadskog sajma sa kog imamo oko trideset pehara.

Ovo vredno domaćinstvo, koje čine njen suprug Milan (65), sin Dragan (40) i snaha Ivana (34), ima tridesetak krava, 35 ovaca rase virtemberg, a ratarstvom se bave na 35 hektara. Nameravali su da povećaju broj tovljenika, ali se ne isplati, jer su u startu u gubitku. Zbog toga su odlučili da prodaju telad od 15 dana za 400 evra. Ostavljaju steone junice i podmlađuju stado, a godišnje prodaju oko 80 tona mleka.

PROČITAJTE JOŠ: I česmovača kao sa izvora: Žitelji Rače konačno dobili postrojenje za preradu vode

- Isplati se samo stočarstvo sa mlečnim govedarstvom. Mlekara kojoj isporučujemo mleko, litar plaća više od 36 dinara i to na svakih 15 dana. Pola dajemo za repromaterijal koji uzimamo u poljoprivrednoj apoteci, a od ostatka plaćamo račune i živimo. Znači, od mleka finansiramo celu poljoprivredu. Novac od prodaje jagnjadi za priplod i viška kukuruza, pšenice i suncokreta takođe stavljamo na gomilu. Uzimamo jedino kad prigusti. Ima šta da se zakolje, okrene na ražnju i stavi u zamrzivač - šali se Milan.

Vukica Todorović

RADE 365 DANA

MILAN Todorović dodaje da poljoprivrednici, kao i lekari, policajci i medicinske sestre rade 365 dana u godini. Krava mora da se hrani "iako je svetak i petak". I da se muze u tačno određeno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

moma

17.01.2020. 10:00

Svaka čast vrednim domaćinima. Ali nije pametno što iznesoste podatak da novac ostavljate na gomili, napravili ste metu od sebe. Bog vas čuvao.

Agronom

20.01.2020. 19:45

Samo napred Todorovici jedna od najnaprednijih porodica u Dublju kod Svilajnca. trebalo bi takvim registrovanim polnoprivrednicima osim pehara dati i nagrade u novcu ili repromaterijaludali je ovo procitao i minisyar pa da u narexnom pdriodu uvede zlatne/sreb/ bronazane medalje i novcane. nagrade iz svih oblasti polјoprivrede