ŽENE u poštarskim uniformama se u Vojvodini mogu videti češće nego u drugim krajevima Srbije. Samo u RJ Novi Sad na poslovima dostave angažovano je osam žena, a od 15 pošta na njenom području, šest dama istovremeno obavlja poslove upravnice pošte, šalterske radnice i poslove na dostavi.

Voleći svoj posao nose bremenite poštanske torbe. Često se nađu starijima tako što im kupe lek, plate račune, ili ih samo saslušaju, pa o njima sugrađani imaju samo reči hvale.

Milanka Tišanović, poštarka pošte 21311 Čerević, snalažljiva i iskusna dostavljačica na mopedu, na brdovitom terenu Čerevića, Brazilije i vikend naselja na obroncima Fruške gore, prelazi prosečno oko 19 km, opslužujući oko 1.000 domaćinstava. Toliko je vešta na mopedu da joj čak ni poledica ne predstavlja problem. Ipak, priznaje da se jedna zimska vožnja nizbrdicom završila skokom u gomilu snega. Početak radnog veka provela je u Sremskoj Kamenici i osvojila srca korisnika kojima nedostaje i nakon 15 godina. Od milošte je zovu Seka.

Milinka Perović iz pošte 21211 Kisač, posao obavlja na dva jezika, srpskom i slovačkom, često pokriva dva rejona na biciklu, a nikad ne kasni sa dostavom. Poštarsku uniformu nosi već 38 godina i dobitnica je priznanja za najboljeg poštara u drugom kvartalu prošle godine. Naširoko je poznata po pouzdanosti i dostupnosti korisnicima, čak i stanuje pored pošte, pa izgleda da se njene radne obaveze nikada ne završavaju.

Kosa Martinovska, pošta 21209 Bukovac, posećuje oko 1.100 domaćinstava na svom mopedu na obroncima Fruške gore, prelazeći oko 22 km dnevno, a zimi po snegu i poledici probija se pešice. I ona je nosilac priznanja za najboljeg poštara, a uzor je mnogim mlađim kolegama. Uz izuzetno poznavanje procedura i predanost poslu, krase je i socijalne veštine, neposrednost, vedrina i profesionalno ophođenje, pa korisnici s njom rado komuniciraju, a kolege je hvale zbog saradljivosti, blage naravi, izdržljivosti i snalažljivosti na teškom terenu.

Julijana Mago je upravnica pošte 21227 Mileševo, a ujedno je šalterska radnica i poštarka. Poznata je po podvizima kada zimi sopstvenim traktorom krči snegom brvane puteve u Mileševu kako bi došla do zavejanih salaša. Sve to Julijana čini kako bi mogla na vreme da dostavi pošiljke. Uvek nasmejana, na mopedu, u malom mestu i na okolnim salašima, poznata je po tome da nikada ne kasni. Poštu Mileševo "preuzela" je pre 14 godina. Ima dobrih strana u tome što je sama u pošti, jer zna da sve zavisi isključivo od nje.


DECA CRTAJU SEKU

ZAPAMĆENO je da je Milanka Tišanović, u Čereviću, spasla život baki koju je zatekla kako leži u nesvesti posle moždanog udara. Popularnu poštarku deca crtaju u lokalnom vrtiću, jer već od malih nogu znaju ko je poštarka Seka, a o njoj je napisana i pesma. Priznanje za najboljeg poštara dobila je još 2007. u II kvartalu za područje Vojvodine.