PREDSTAVNICI rukovodstva lokalne samouprave i Radne grupe koju čine zaposleni u Gradskoj upravi sastali su se sa upravnicima zgrada u Loznici koje su upoznali sa inicijativama i budućim aktivnostima zarad što efikasnije primene Zakona o stanovanju i održavanju.

Skupu je prisustvovalo više od stotinu čelnika stambenih zajednica, a tokom sadržajnog dijaloga su dobili odgovore na sva aktuelna pitanja. Analizirane su i druge važne činjenice iz svakodnevnog života i rada u pomenutim objektima, a gradski menadžer Dejan Stalović je najavio i to da će - zarad boljeg sagledavanja stanja, u što kraćem roku - nadležni posetiti svaku od ovdašnjih stambenih zajednica i u neposrednom kontaktu sa stanarima pokušati da steknu uvid u to šta su njihovi prioriteti.

- Radna grupa je formirana s ciljem da bude sačinjena radna verzija odluke koja će obraditi sva pitanja iz oblasti održavanja zgrada i unapređenja stambenog fonda. Potom će Gradsko veće utvrditi nacrt odluke koja će svima biti predstavljena tokom dvomesečne javne rasprave. Na potezu će, dakle, biti zainteresovani građani, upravnici zgrada, vlasnici poslovnih prostora i drugih posebnih delova ovih objekata, čiji predlozi i primedbe će nam biti dragoceni u nastojanjima da na teritoriji Loznice ovu oblast znatno unapredimo - objašnjava Stalović.

Najavljena Odluka bi trebalo da obuhvati delovanje lokalne samouprave i nadležnih institucija u četiri važne oblasti. Prva su hitni radovi na nedostacima čije neotklanjanje ugrožava bezbednost stanara, građana, okoline i objekata. Druga se tiče rekonstrukcije fasada i obuhvata prvenstveno one koji žive u okruženju koje se smatra javnom površinom, poput ulica, na primer, gde Zakon dozvoljava da lokalna samouprava propiše boju fasade ili zabranu postavljanja klima-uređaja na frontalnoj strani. Treća oblast je, zapravo, energetska efikasnost čije unapređenje podrazumeva izradu fasada sa izolacijom, rekonstrukcije krovova, zamene stolarije i ulaznih vrata na zgradama. Poslednji, ali ne i najmanje važan segment budućeg nacrta, a kasnije i gradske odluke je nabavka sistema za video-nadzor, zarad povećanja sveukupne bezbednosti ljudi i dobara.

- Svesni činjenice da je posao upravnika zgrada težak i odgovoran, rukovodstvo Loznice je spremno da pomogne tako što će sufinansirati održavanje stambenih objekata, naročito tamo gde postoje javni interes i održivi razvoj stanovanja. U tu svrhu, tokom naredne godine će biti opredeljeno 50 miliona dinara iz gradskog budžeta - zaključuje gradski menadžer u Loznici Dejan Stalović.