Na listi najcitiranijih svetskih naučnika trojica Nišlija

D. A.

13. 11. 2019. u 07:45

На листи најцитиранијих светских научника тројица Нишлија

Dr Vlada Veljković, Dr Slaviša Trajković i Dr Goran Bjelaković Foto Privatna arhiva

Priznanje za Gorana Bjelakovića sa Medicinskog fakulteta, Slavišu Trajkovića sa Građevinsko-arhitektonskog i Vladu Veljkovića sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu

ISTRAŽIVAČI sa Univerziteta Stanford objavili su nedavno listu najcitiranijih naučnika u svetu, a među njima su trojica iz Niša - prof. dr Goran Bjelaković sa Medicinskog fakulteta, prof. dr Slaviša Trajković sa Građevinsko-arhitektonskog i prof. dr Vlada Veljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, koji je od prošle godine i dopisni član SANU.

Da bi sveli spisak na 100.000 imena, istraživači su morali da obrade radove blizu sedam miliona naučnika.

- Istraživači žele da uvedu jedinstvenu metodologiju za ocenjivanje svojih kolega, odnosno da se spreči veštačko podizanje ukupnog broja citata, autocitata i međusobno citiranje povezanih saradnika i kolega - pojašanjava nam profesor Trajković, inače rođeni Leskovčanin.


PROČITAJTE JOŠ - PAD NA ŠANGAJSKOJ LISTI: Profa iz podruma vukao nas ka eliti


Profesor Veljković navodi da nije isto baviti se istraživanjima u Srbiji ili u Pensilvaniji. Godišnje napišem od osam do 10 radova za međunarodne časopise iz oblasti hemijskog inženjerstva. Ali, bez saradnje sa Tehničko-metalurškim fakultetom iz Beograda i Institutom, teško da bismo mogli da se ozbiljnije bavimo naukom - iskren je Veljković.

Profesor Medicinskog fakulteta Goran Bjelaković je, zahvaljujući istraživanjima tokom boravka u Danskoj, jedan od najcitiranijih profesora mlađe generacije iz oblasti interne medicine.

- Biće mi drago ako istraživači u Srbiji budu nagrađeni prema zasluzi - kaže Bjelaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije