Ana šeširima iškolovala decu, njenu kreaciju nosi i Rade Šerbedžija

S. Bajić

22. 10. 2019. u 08:15

Ана шеширима ишколовала децу, њену креацију носи и Раде Шербеџија

Foto S. Bajić Ana Filipović pored merača glave

U najstarijoj zanatskoj radnji u Novom Sadu treća generacija izrađuje šešire i kape. Sve se radi ručno. Na svoje proizvode daje garanciju 20 godina

NOVOSAĐANKA Ana Filipović jedina u gradu ručno izrađuje šešire i kape u najstarijoj zanatskoj radnji koju je osnovao njen deda Stevan Kovač još 1927. godine u Poštanskoj ulici. Stari zanat, kako kaže, zavolela je još kao devojčica, kada je dolazila kod dede u radnju, a zatim nastavila uz oca Stevana, koji je u porodičnoj kući takođe imao alate za izradu šešira.

- Već 36 godina se bavim tim zanatom, a od 2002. samostalno vodim radnju i izrađujem šešire i kape, za gospodu i dame - kaže Filipovićeva, pripadnik treće generacije u porodici Kovač koja se bavi šeširdžijskim zanatom. - Iškolovala sam decu, starija ćerka je farmaceut, mlađa je lekar, a ja, iako sam po struci građevinac, posvetila sam se zanatu, koji sam savladala do tančina. Međutim, nema ko da nasledi stari zanat. Ranije je u Novom Sadu bilo sedam radionica, a sada sam jedina.

Filipovićeva je pre pet godina zaslužila jedinstven sertifikat "Otvorena šaka", koji je svedočanstvo esnafa zanatlija da je reč o ručnom radu od početka do kraja.

- Da bi se napravio šešir potrebno je četiri-pet časova rada. Uz to, svakako, ide i faza sušenja, a izrađujem ih od vune i čiste zečje dlake, a na proizvod dajem 20 godina garancije. Naručivali su ljudi, kupovalo se ranije, ali u poslednjih 15-20 godina je sve oslabilo. Trenutno se traže i u modu se vraćaju "indi" i "klasik" modeli, popularna je i "port pajk" varijanta kao i lovački šeširi, dok su polucilindri slabije traženi. Nekada su za dame modistkinje pravile šešire, ali ih nema više pa s vremena na vreme ja izrađujem ženske šešire - ističe Flipovićeva.

Kao početnu tačku u izradi šešira, Filipovićeva koristi posebnu napravu, "merač glave", kakav postoji još jedino u jednoj londonskoj zanatskoj radnji.

- U našu porodicu stigao je pre 90 godina brodom iz Amerike, a naručio ga je deda Stevan. Koristim ga, tu i tamo, jer mnogo znači za precizno merenje dan-danas. Načinjen je od drveta i metala, dvodelan je, za merenje glave i izradu kroja za obod šešira. Stručnjaci iz muzeja su se interesovali za tu napravu, a na Internetu sam otkrila da isti takav postoji jedino u Londonu - kaže Filipovićeva.

U radnji je garancija na šešire i kape 20 godina

ČVARKOV, ŠERBEDžIJA...

ANA Filipović potvrđuje da su u njenoj radnji mnoge poznate ličnosti kupovale šešire.

- Rade Šerbedžija je pre nekoliko godina tokom Sterijinog pozorja kupio šešir, Dimitrije Banjac, odnosno Đorđe Čvarkov, naša je mušterija kao i Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, koji je svom prijatelju, glumcu Petru Božoviću kod nas naručio šešir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije