Pogledajte kako izgleda novi objekat ženskog zatvora u Požarevcu (FOTO)

D. N.

14. 10. 2019. u 13:28

Погледајте како изгледа нови објекат женског затвора у Пожаревцу (ФОТО)

Novi paviljon u KPZ za žene u Požarevcu Foto: D. Novković

Izgradnja nove zgrade koštala je 2,7 miliona evra, od čega je EU učestvovala sa 85 odsto, a ostatak je obezbedila Republika Srbija
POŽAREVAC – U krugu Kazneno-popravnog zavodu za žene u Požarevcu, završena je gradnja novog objekta za smeštaj 160 osuđenica, površine 2.200 kvadrata. Gradnja ovog objekta, započetog u maju 2017. godine, deo je projekta “Poboljšanje životnih uslova u KPZ za žene u Požarevcu”, koji će u kasnijem periodu obuhvatiti i rekonstrukciju zgrade iz 1874. godine. Izgradnja novog objekta koštala je 2,7 miliona evra, od čega je EU učestvovala sa 85 odsto, a ostatak je obezbedila Republika Srbija.
Pročitajte još: "Pametni" zatvor čeka osuđenike

Nameštaj za novi paviljon, koji će biti useljen po dobijanju neophodnih dozvola, napravili su osuđenici KPZ „Zabela“, a posteljinu su sašile osuđenice iz ženskog zatvora. - Evropska unija zagovara reformu pravosuđa u Srbiji, a to obuhvata i unapređenje zatvorskog sistema.

Investiicije EU obuhvataju tri oblasti – smeštaj osuđenika, njihovu obuku i sistem alternativnih sankcija – rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji. Dejan Cerović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, istakao je se radovi u kaznenim zavodima u Srbiji izvode u sklopu šireg projekta koji se realizuje do 2020. godine. -U zatvorima u Srbiji 2012. godine bilo je 6.500 mesta na 11.000 osuđenika, a sada, na isti taj broj, dolazi 10.500 mesta. Broj mesta biće još više uvećan kada se otvore tri nova paviljona u KPZ „Zabela“, gde je jedan već završen – rekao je Cerović. On je dodao da se novi paviljon, za smeštaj 340 osuđenika, gradi i u Sremskoj Mitrovici, a gradiće se i u Kragujevcu i u Leskovcu.

Sem Fabrici i Dejan Cerović ispred novog paviljona


ZATVORI

Ženski zatvor u širem centru Požarevca, u kojem kaznu izdržava 290 osuđenica, jedini je zatvor za žene u Srbiji, a bio je jedini u zemlji i za vreme nekadašnje Jugoslavije. Muški zatvor „Zabela“ nalazi se u istoimenom naselju, na oko sedam kilometara udaljenosti od Požarevca.

Sem Fabrici u razgovoru sa osuđenicom u krojačkoj radionici

Soba za osuđenice sa invaliditetomPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

stevo

14.10.2019. 13:44

Da niste malo preterali 2,7 milijardi evra.Mnogo je i kad su milioni u pitanju.Već sam pisao da nam ni vojska nema takve uslove, koja bi trebalo da predstavlja elitu ovog društva, a ono zatvorenici-kriminalci iznad njih. Biće bolje kad nas bude manje.