Godišnjica bitke na Vranjevcu: U odbrani Braničeva poginulo hiljadu vojnika

D. N.

05. 10. 2019. u 13:28

Годишњица битке на Врањевцу: У одбрани Браничева погинуло хиљаду војника

Spomenik na Vranjevcu Foto D. Novković

Tokom borbi vođenih od 5. do 27. oktobra 1915. godine, prepolovljen je broj vojnika 9. puka Dunavske divizije

MALO CRNIĆE – Danas se navršavaju 104 godine od početka serije borbi koje je srpska vojska vodila protiv daleko nadmoćnije nemačke armije za odbranu Braničeva.


Pročitajte još: Na Polikastru obeležena godišnjica proboja Solunskog frontBorbe su trajale do 27. oktobra, na desetak lokacija, i u njima je poginulo preko hiljadu vojnika 9. puka Dunavske divizije, od kojih je većina bila iz Braničevskog okruga. Najteža bitka vodila se na brdu Vranjevac, u ataru sela Kula, u noći između 18. i 19. oktobra. Pošto se vodila prsa u prsa, suprotstavljene strane nisu se borile puškama, već bajonetima.


Na krvavom poprištu ostali su rovovi nekadašnje topovske baterije, poražene posle teške, herojske borbe, koji su sačuvani sve do danas. Pored rovova je 2015. otkriven monumentalni spomenik težak 12 tona, koji se sastoji od kupole i krsta visokog osam metara.


On je podignut u spomen ne samo na vojnike poginule na Vranjevcu, već i na sve ostale vojne i civilne žrtve koje su stradale u ratovima od 1912. do 1918, a kojih je bilo više od 23.000. Spomenik je u obliku kapele i ima osam strana, koliko ima opština u Braničevskom okrugu.


Rovovi srpske vojske na Vranjevcu
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)