TRSTENIK-OSAM medicinskih radnika, među kojima pet lekara i tri medicinske sestre biće zaposleno u Domu zdravlja u Trsteniku do kraja godine, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar prilikom današnje posete ovoj zdravstvenoj ustanovi. Biće obezbeđene i dve specijalizacije za pedijatriju, budući da ova služba trenutno funkcioniše sa samo šest specijalista.

Pročitajte još: Novi Dom zdravlja gradiće se u Vinči

-Konkurs za prijem novih medicinskih radnika biće raspisan u narednih mesec i po dana, trudimo se da na svaki mogući način pobošljamo uslove rada zaposlenima u sistemu,kao i da mladim ljudima omogućimo radna mesta i potrebna usavršavanja, kroz specijalizacije i doktorske studije – napominje ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dodajući da obilazi zdravstvene ustanove u Srbiji pre svega kako bi se neposredno upoznao sa radom zdravstvenih radnika i problemima sa kojima se pacijenti suočavaju.

-U Trsteniku smo dogovorili i zanavljanje opreme za stomatološku službu, a novi rengen praktično već stiže. Dogovoreno je i da ova ustanova i dalje bude samostalna jedinica, osim što će osnivač biti republika.Pročitajte još: Laboratorijska oprema za Dom zdravlja u Donjoj Gušterici

Dom zdravlja u Trsteniku ima kartone oko 40.000 pacijenata. O njima brine 230 zaposlenih, među kojima 50 lekara.

- Starosna struktura može biti problem, do 2025. godine veliki broj ide u penziju, ove godine su otišla dva lekara, a do kraja godine otići će još jedan kolega - napominje dr Radovan Popović, direktor dr Sava Stanojević.Najveći pritisak je na pedijatrijsko odeljenje, budući da u ovoj službi trenutno radi samo šestoro stručnjaka.

-Moji lekari prave po dve norme, nema dana kada nije dupliran normativ-izneo je dr Bojan Pecić, načelnik Pedijatrijske službe.-U našoj službi nam nedostaje bar jedan pedijatar, idealno smo funkcinisali kada nas je bilo osmoro. Sada nas je šestoro. Trenutno je jedan kolega na odmoru,jedan se razboleo, pa se spajaju službe i smene. Snalazimo se kako naravno pacijenti ne bi imali probleme i oni to ne osećaju, međutim, to je pitanje izdržljivosti.

U toku razgovora sa medicinskim radnicima iz Trstenika, ministru se obratila i mlada doktorka,koja je studije medicine završila sa prosekom 9,39, a koja mu je ispričala da je nakon trogodišnjih pokušaja da se zaposli odlučila da ode u Nemačku. Ministar joj je odgovorio da se i njoj sada pruža šansa da radi u svom gradu.

MEDICINARIMA VEĆE PLATE

MINISTAR Zlatibor Lončar je podsetio da će se medicinskim sestrama po drugi put ove godine povećati plate u zdravstvu i da će sada primati više od 50.000 dinara. Zadržavanje naših medinskih stručnjaka biće i u budućnosti jedan od prioriteta ovog ministarstva.