U KIKINDI se ubrzano radi na izgradnji objekata za potrebe buduće fabrike vode. Zajedničkim ulaganjima lokalne samouprave i Pokrajine biće izbušena dva nova bunara. Vrednost investicije je oko 25 miliona dinara. Za desetak dana počeće sanacija postojećih 25 bunara na celom području Kikinde. U toku je i rekonstrukcija vodovodne mreže. Sve su to nužni preduslovi za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće.

Novi bunari grade se na lokaciji kod Kvantaške pijace, a novac za radove obezbedili su lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Novi objekti vodu će obezbediti na 225 metara dubine, a koristiće se plastična bunarska konstrukcija prečnika 330 milimetara, što je patent nemačkog Instituta za vodu i energiju. Kako je objasnio gradonačelnik Pavle Markov, ovakvo tehničko rešenje u Srbiji se primenjuje prvi put.


PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninci posle 15 godina piju ispravnu vodu

- Izgradnja novih bunara bila je neophodna, jer deset postojećih u gradu nije u baš dobrom stanju. Kapacitet dva nova bunara biće 70 litara vode u sekundi, što je skoro polovina budućeg postrojenja za prečišćavanje vode koje je projektovano na 150 litara u sekundi. Realizacija ovog kapitalnog projekta za Kikindu odvija se po fazama i po planu. Za izgradnju pripremne infrastrukture do sada je uloženo oko tri miliona evra. Rešenje najvećeg komunalnog problema, a to je obezbeđenje čiste vode za piće nikada nije bilo bliže i sada već možemo da kažemo da će Kikinda imati jednu od najboljih fabrika vode u Srbiji - tvrdi gradonačelnik Markov.

Novi bunari obezbediće potrebne količine vode za postrojenja za njenu preradu, što nisu mogli postojeći, jer im je starost oko 30 godina. Poslednji bunar izgrađen je još pre 26 godina. Sa novim objektima snabdevanje vodom za piće trebalo bi da bude stabilno. Za desetak dana počeće sanacija 25 bunara na celom području Kikinde.

Milan Makivić i Pavle Markov na terenu


- Svi bunari snimljeni su podvodnim kamerama i izrađena je projektna dokumentacija. Radove sufinansira Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u iznosu od 80 odsto. Ulaganje je planirano na oko 16,2 miliona dinara - saopštio je Milan Makivić, izvršni direktor JP "Kikinda".


PROČITAJTE JOŠ: KIKINDU UJEDINILA POMOĆ SUGRAĐANKI: S petoro dece pod vedrim nebom

NEMA PREPREKA

- SVI radovi usko su povezani sa izgradnjom fabrike vode. Za taj projekat ne postoje više prepreke, ni u tehnološkom ni u finansijskom smislu. U narednih pola godine očekuje nas potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Ovaj projekat realizovaćemo u saradnji sa nemačkom Razvojnom bankom KFW - najavio je Markov.

Za instalaciju postrojenja za prečišćavanje vode za piće biće potrebno ulaganje od najmanje šest miliona evra. Novac će se obezbediti preko Nemačke razvojne banke KFW.